Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik grecki

Oto pierwsze ciasto, które wyszło z naszej kuchni i można je zaprezentować światu. Przepis pochodzi od pani Uli z pracy mamy. Jest bardzo pyszny. Zaryzykuję, że prawie taki jak prawdziwy sernik. Prawie, bo jednak oryginał jest prawie zawsze lepszy. Ale pulchnością i wysokością na pewno przewyższa sernik tradycyjny. Przynajmniej ten w naszym wykonaniu. :)

sernik grecki

Składniki na spód:

  • 25 dag biszkoptów lub biszkopt.

Spód ciasta bowiem można ułożyć z ciasteczek, lub samemu upiec biszkopt.

Składniki warstwy właściwej:

  • 10 jajek,
  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 duże jogurty typu greckiego,
  • 1 szklanka cukru.

Co z tym zrobić?

Ubić pianę z białek. Żółtka ucieramy z cukrem, później należy dodać budyń (sypki oczywiście), następnie olej i porcjami jogurt. Na koniec przelać do tej mikstury pianę z białek. Wyłożyc na biszkopty. Można w środek masy serowej ułożyć pokrojone brzoskwinie z puszki.

Jak piec?

Przez 80 minut, wstawiając do nagrzanego piekarnika (ok. 170-180 stopni). Pod blachę należy włożyc drugą blachę i wlać do niej 1,5 szklanki wody. Można liczyć na to, że biszkopty się dzięki temu nie przypalą.

sernik grecki

Smacznego!

środa, 01 grudnia 2010, pluskotka

Komentarze
2010/12/01 20:14:42
Nigdy takiego sernika nie piekłam. Trzeba będzie spróbowac, bo ciekawie brzmi z tymi jogurtami greckimi :)))
Wygląda pysznie Pauluś :))
-
2010/12/01 21:56:18
A myślałam, że ciebie już niczym się nie da zaskoczyć. A tu proszę, sernika bez sera nie robiłaś. :)
-
2010/12/01 22:23:08
hyhy;)) A no nie robilam. Robilam kiedyś sernik na serkach homogenizowanych,ale na jogurtach nie. ;)
-
2010/12/01 22:37:55
Efekt wydaje mi się będzie podobny. Na serkach może ciut bardziej waniliowy w smaku być.
-
2011/04/11 14:32:27
Wygląda rewelacyjnie ,drugi w kolejce do zrobienia .Dam znać jak wyszło .Pewnie jest przepyszny
-
2011/04/11 21:06:21
Czekam na ocenę. :)
-
2011/05/04 22:02:58
Tak chodziło za mną w myślach to ciacho, ze postanowiłam jutro je zrobić ( wcześniej a to zapomniałam kupić jogurtów a to co innego .Ale już nie mogę i muszę koniecznie jutro .Pytanie zasadnicze - jakich rozmiarów blaszki mam użyć będę wdzięczna za odpowiedz
-
2011/05/05 15:49:28
Używałyśmy zwykłej brytfanny, tej dużej.
-
2011/05/06 18:22:01
Serniczek zrobiony .Wyśmienity ,lekki , puszysty .Jak dla mnie trochę mało słodki ,mąż powiedział , że SUPER ,i jak zwykle dałby całą paczkę rodzynek bo stwierdził ,że to byłaby kropka nad i . Masy jest ogromna ilość bałam się ,że wszystko wypłynie , ale nic się nie stało .Dodatek brzoskwini był dobrym pomyslem .Ciekawa jestem jak by smakował np z truskawkami .Dzięki za przepis .Zapisuję i do ponownego zrobienia
-
2011/05/06 18:35:03
Cieszę się, że wyszedł jak trzeba. Musimy sobie go przypomnieć, może właśnie z jakimiś owocami. :)
-
Gość: , host-89-229-136-61.chelm.mm.pl
2012/08/17 20:17:18
własnie zrobilam, cacko! wyglada po wystudzeniu i schlodzeniu bosko, pianka! wszyscy mowia ze wysmieniety, dodalam dodatkowo 2 lyzki cukru pudru do zółtek i jest slodziutki w sam raz :] polecam!
-
Gość: , apn-95-40-71-63.dynamic.gprs.plus.pl
2013/11/08 21:19:44
robiłam ale dodawałam res twarogowy przepyszny jest
-
Gość: ala, 109241229070.unknown.vectranet.pl
2013/11/11 18:43:39
Kochani...jadłam ten sernik.PRZE..PYSZ...NY...polecam.
Ręką robione
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!