Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik cappuccino

Znudziły mi się białe serniki. Więc eksperymentując z resztą sera, która pozostała po serniku ze śliwką, postanowiłam nadać jej kolor. Przepis znalazłam u Dorotus76 i ufnie zabrałam się za kawowy wypiek. Znów nie jestem zadowolona ze smaku, który popsuły orzechy na spodzie. Następnym razem na pewno ich tam nie będzie. :)

Sernik cappuccino

Co będzie potrzebne?

Warstwa serowa:

  • 800g sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,25 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki mąki pszennej

Spód:

  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła

Sernik cappuccino

Co z tym zrobić?

Orzechy, masło i cukier wymieszać podgrzewając na ogniu. Powstałą masę włożyć do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Pierwszy raz piekłam z folią, to dobry patent. Kawę i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Ser zmiksować z mąką i cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, a także wlać śmietanę. Rozpuszczoną kawę wymieszać z serem i powstałą masę przelać na upieczony spód orzechowy. Po upieczeniu ostudzić i schować do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. :)

Jak piec?

Warstwa orzechowa:

Temperatura 160 stopni przez 10 minut.

Warstwa serowa:

W temperaturze 230 stopni przez 10 minut, a potem 130 stopni przez godzinę.

niedziela, 30 stycznia 2011, pluskotka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/30 23:23:55
Wygląda pysznie! A co do orzechów.. ja też robiłam ten sernik, wprawdzie dawno temu i tez te orzechy nam w nim nie pasowały :) Juz nie robię serników ze spodem z orzechami;)
Pozdrowienia:)
-
2011/01/31 10:30:14
Skoro mnie popierasz, to coś musi być nie tak. :)
-
2011/02/02 21:20:27
muszę się do Was przyłączyć - mnie też nie odpowiadał spód w tym serniku... robiłam dawno temu i już do niego nie wróciłam... Masa serowa za to była całkiem całkiem :)

ps. widzę jednak że eksperymentujesz... no chyba, że po tym stwierdziłaś że klasyka najlepsza?
pozdrawiam ciepło :-))
-
2011/02/02 22:15:34
Tak, właśnie po nim stwierdziłam, że klasyka najlepsza. :) Jednak mama miała rację, że z taką niechęcią do kolorowych serników podchodziła. :)
-
2011/02/03 19:39:59
Poczytałam :), aż chwile się zastanowiłam nad tym spodem ... może faktycznie, ale wygląda super !:)
-
2011/02/03 21:27:06
Przynajmniej ładnie wygląda z nimi. :)
-
2011/02/06 03:28:00
Pluskotka, dobrze wiedzieć, że z tym spodem nie najlepiej. Ale wygląda fantastycznie!Buziaki:)
-
2011/02/06 20:41:45
Miło cię widzieć z powrotem Mary. :)
-
2011/03/05 15:58:39
Hej,
mi ten sernik smakuje, wprawdzie dałam tylko pół szklanki, bo nie chciało mi się kroić, a resztę spodu zrobiłam z herbatników. Wyszło smacznie:) Ja dodałabym raczej coś do masy - 200g mascarpone, byłby bardziej kremowy
-
2011/03/06 21:58:21
Po troszę to też pewnie wina naszego piekarnika starej generacji, że sernik nie spełnił naszych wymagań. :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!