Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki czosnkowe

Oczywiście miałam na bułeczki czosnkowe ochotę, gdy pierwszy raz zobaczyłam je u Majany. Ale gdy natknęłam się na nie na trzech kolejnych blogach, uległam ostatecznie. Co prawda aromat czosnku opanował całe mieszkanie, co bardzo złościło naszego tatusia, ale gniotłam czosnek zawzięcie tuż obok niego. Nie chciał oczywiście ich spróbować. A my żałowałyśmy, że upiekłam tylko 6. Przepis podaję na 12, bo warto zrobić ich aż tyle.

Bułeczki czosnkowe

Co jest potrzebne?

Ciasto:

  • 400g mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka

Nadzienie:

  • 60g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku (posiekałabym 6 na podwójną porcję)
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki

Bułeczki czosnkowe

Co z tym zrobić?

Z mąki usypać krater i po wlaniu do niego mleka z cukrem pokruszyć drożdże. Gdy urosną, ciasto zarobić z resztą składników (oprócz rozkłóconego jajka) i odstawić aż porządnie urośnie. Potem podzielić je na 12 części i uformować kulki. Odstawić na jakiś czas, a potem naciąć przez środek.

Podczas gdy bułeczki rosną, warto przygotować nadzienie. Trzeba drobno pokroić czosnek, a potem zgnieść go razem z pietruszką i masłem. Nadzienie nakłada się w naciętą część bułki. Przed upieczeniem dla ładnego koloru bułeczki smaruje się jajkiem rozkłóconym z mlekiem.

Jak piec?

Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

  Czas na piknik

czwartek, 12 maja 2011, pluskotka

Komentarze
2011/05/12 20:15:15
Pluskotko, widzę że i Ty im się nie oparłaś :)) Ale warto było, co? Bardzo ładnie wyszły, aż znowu mam na nie chęć. A aromat cóż, napewno odstraszył wampiry w promieniu tak gdzieś z 500 m. No może troszkę przesadziłam ;)
-
2011/05/12 20:18:06
Pięknie wyszły
-
2011/05/12 20:50:45
Też je piekłam, tyle że z podwójnej porcji, rozeszły się na poczekaniu. Teraz czekają w kolejce na bloga :)
-
2011/05/12 21:05:04
Uległam, a mama choć była specyficznie do nich nastawiona, zmieniła zdanie jak ją poczęstowałam. :)
-
2011/05/12 21:30:10
pieknie ci wyszły!uwielbiam je...u mnie do grilla i do sałatek schodzą w mgnieniu oka:)
-
2011/05/12 22:07:11
tez mnie kusza te buleczki:) a Twoje tak slicznie wygladaja:)
-
2011/05/12 23:00:58
O ,są :)) Czekałam na nie :))
bardzo sie cieszę ,że je piekłaś i Wam posmakowały. Intensywnie czosnkowe, no nie?:)
-
2011/05/12 23:04:14
Mogłyby być jeszcze bardziej czosnkowe, bo lubię czosnek. :)
-
2011/05/13 04:33:16
Pięknie wyglądają!! Uwielbiam bułeczki czosnkowe. Kiedyś często robiłam u mamy jak urządziliśmy grill. Ale to było dawno, dawno temu. Narobiłaś mi ochoty na te bułeczki więc zrobię też takie domowe nie długo.:)
-
2011/05/13 12:03:04
Wspaniałe bułeczki, pyszności. Czosnkowe to moje ulubione:)
-
2011/05/13 12:11:22
Oho! Wyglądają tak smakowicie, że nie mam wyjścia :) Już mnie skusiły ;)
-
2011/05/13 17:51:29
Wolę piec bułki, które mają właśnie takie dodatki, że nie kupię ich sobie w zwykłej piekarni. Może powtórzę je na grill, bo już kilka osób o nim wspomina. :)
-
2011/05/15 21:51:48
Czosnkowe? Już je kocham ;-D Czosnek.. koniecznie w kuchni!
-
2011/05/16 20:06:54
Mmm, wyglądają fantastycznie :-)
-
2011/05/30 22:44:38
te mleko zimne czy lekko ciepłe ma być? boję się drożdzy, ale czosnkowe buleczki uwielbiam
-
2011/11/07 11:35:57
Przepraszam, że nie zauważyłam pytania. Tak na zaś odpowiem, że nigdy nie podgrzewam mleka. Chyba, że na ciasto i rogale drożdżowe, które robi moja mama. :)
Ręką robione
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!