Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Lasagne z mięsem i szpinakiem

To pierwsza lasagne w moim życiu. Pierwsza i ostatnia, choć tylko na pewien czas. Ale nie dlatego, że była niedobra, o nie! Przepis Mirabelki jest bardzo pyszny, choć dla mnie nieco za pomidorowy. Bratu smakowała bardzo, więc się wyrównuje. Ostatnia dlatego, że nie mam nerw do łamania prostokątnych płatów w kształt owalu. Będą więc czekać, aż kupię prostokątne naczynie żaroodporne. Zdjęcia paskudne, ale przynajmniej wiecie czego się spodziewać na talerzu. :)

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Co jest potrzebne?

  • ok. 8 płatów lasagne
  • 200g szpinaku w liściach
  • 1 ząbek czosnku
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/3 szklanki soku pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100g żółtego sera
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Co z tym zrobić?

Cebulę i czosnek pokroić drobno i połowę zesmażyć na patelni. Wrzucić na nią szpinak, zalać go odrobiną wody i przykryć by się rozmroził. Następnie odkryć pokrywkę by odparował i doprawić go. Na drugiej patelni zeszklić resztę cebuli i czosnku, a potem dodać mięso. Gdy już się lekko podsmaży, dodajemy pomidory i sok, a także zioła. Smażymy, aż mięso uzyska w miarę stałą konsystencję. Doprawiamy.

Sos przygotowujemy roztapiając w rondelku masło, dodając mąkę i mieszając, lekko przysmażamy. Dodajemy mleko i zagotowujemy. Doprawiamy.

Naczynie smarujemy masłem. Dno pokrywamy makaronem. Na przemian układamy szpinak, sos i makaron, następnie mięso, sos i makaron. Aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien znaleźć się makaron i starty żółty ser.

Jak piec?

W temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.

sobota, 17 grudnia 2011, pluskotka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/17 14:39:16
Uwielbiam lazanię :) I nawet już nie uważam jej za aż tak pracochłonną jak na początku, choć to oczywiście zależy od wersji jaką robimy. Ale nawet klasyczną da się przyrządzić niewielkim nakładem pracy, jeśli znamy kilka sztuczek. A co do owalnego naczynia to ja dopóki piekłam moją lazanię w okrągłym naczyniu po prostu sama robiłam makaron. Ugniataniem zajął się MUM, więc żadna robota, a gotowe ciasto rozwałkowałam na płaty o wielkości i kształcie naczynia. I od razu było łatwiej ;) A nawet teraz czasem piekę lazanię po prostu w jednorazowej aluminiowej foremce do kupienia w supermarkecie - wtedy zazwyczaj piekę 2 od razu i drugą mrożę na kiedy indziej :)
-
2011/12/17 16:04:49
Też bardzo lubię lasagne i to w różnych wersjach, kiedyś wypróbuję Twoją. Aż mnie zatkało, kiedy przeczytałam o tym, że łamiesz płaty makaronowe. O matko ileż musiałaś mieć roboty! Można się zniechęcić. Ja swoją lasagne zapiekam w blaszce do ciasta, jest prostokątna i nie ma problemu z kształtem :). Lasagne ma tylko jedną wadę - nie da się jej ładnie położyć na talerzu, bo wszystko się rozwala.
Pozdrawiam :)
-
2011/12/17 19:14:38
ojj ja tez bardzo lubię lasange. Muszę zrobić też tylko ja zawsze sie boję że makaron będzie tardy i na kilka chwil wrzucam na wrzątek..;) Podoba mi sie Twoje wersja....pozdrawiam
-
2011/12/17 19:41:33
Pyszna wersja lasagne. Jak mocno pomidorowa to jak dla mnie pycha!:)
-
2011/12/17 20:05:54
TuTusia dobrze, żeś mi to podsunęła...przecież samemu to ja mogę nawet trójkątne te płaty produkować. :)
-
2011/12/17 20:40:59
to musialo byc pyszne!wszytsko co uwielbiam w jednym!mniam!
-
2011/12/18 19:19:57
Uwielbiam i wygląda bardzo smacznie:)
-
2011/12/19 18:58:32
Mnie tam się bardzo podoba ,z chęcią podstawiłabym talerzyk i to nie mały
-
2011/12/19 22:06:12
Ostatnio mam romans ze szpinakiem ;)
Chętnie bym zjadła!
-
2011/12/21 21:56:28
Jak widać każdy z nas ma swoją ulubioną Lasagne ;-) Pycha!


www.przysmakiewy.pl
-
2011/12/24 10:19:39
Uwielbiam szpinak, a Twoja lazania wygląda bardzo apetycznie :-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!