Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Dorsz w pomidorowej salsie pod serową pierzynką

Nie lubię gotować pojedynczo. Lepiej czuję się gdy ktoś mi towarzyszy, nawet jak bardziej przeszkadza niż pomaga. A pomocnik tak zdolny jak mój Jakub to skarb. Dzisiejszy obiad był jego pomysłem, podpatrzonym z resztą od Ewy Wachowicz. W odcinku 89 przygotowywała ona w podobny sposób solę.

Dorsz w pomidorowej salsie pod serową pierzynką

Co jest potrzebne?

  • 1kg dorsza w płatach
  • ok. 50g masła
  • połówka cytryny
  • szczypta pieprzu
  • puszka pomidorów
  • mała cebula
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki siekanej papryczki pepperoni
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 200g żółtego sera
  • 2 kromki chleba

Co z tym zrobić?

Spód blaszki posmarować roztopionym masłem. Do pozostałego masła dodać sok z cytryny i szczyptę pieprzu. Tą mieszanką posmarować ułożone na płasko i posolone wcześniej ryby. W miseczce przygotować salsę z pomidorów, cebuli i przypraw, doprawiając do smaku. Salsę rozłożyć na rybach. Na koniec zetrzeć ser i wymieszać go z pokruszonym środkiem kromek chleba. Posypać tak przygotowanym serem ryby.

Jak piec?

W temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

sobota, 07 grudnia 2013, pluskotka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/07 18:17:19
Smacznie się zapowiada. Dorsz to ogólnie jedna z moich ulubionych rybek:)
Fajnie,że tu jesteś Paula.
Buziaki:*
-
2013/12/07 18:35:10
Chyba nie potrafię zapomnieć o tym moim pseudokulinarnym blogowaniu. :)
-
2013/12/23 17:07:57
Wspaniale wygląda :-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!