Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba po grecku

To przecież jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, a ja pierwszy raz podeszłam do jej wykonania. Tak po prawdzie, to jadłam ją może ze trzy razy. Ale myślę, że teraz wejdzie do naszego kanonu świątecznego. Proporcje i składniki podał Kuba. A ja zrobiłam z tego pyszne danie. :)

Ryba po grecku

Co jest potrzebne?

  • 0,7kg ryby (użyłyśmy mintaja)
  • mąka, bułka tarta i jajko do panierki
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • pomidory z puszki
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Ryba po grecku

Co z tym zrobić?

Rybę solimy, pieprzymy i kroimy na kawałki, które następnie obtaczamy w panierce i smażymy. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zeszklenia na oleju cebuli pokrojonej w pióra. Marchewkę i pietruszkę kroimy w krążki, zaś seler w kostkę i również wrzucamy na patelnię. Gdy warzywa zaczynają mięknąć, wlewamy pomidory, a także sok z cytryny. Nie użyłam soku z całego owocu, gdyż była dość soczysta, dlatego trzeba cytrynić do smaku. :) Doprawiamy, a gdy farsz zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec układamy potrawę warstwami, poczynając od farszu.

 Wigilia 2013

poniedziałek, 23 grudnia 2013, pluskotka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/23 18:51:48
Pyszna jest. Ja też ją bardzo lubię i oczywiście na święta jest u mnie obowiązkowo :)
-
2014/01/15 20:09:58
u nas też na Wigilii obowiązkowo :) Pyszne danie!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!