Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Sos serowo - śmietanowy z kurczakiem

Kolejna improwizacja, która w tym wypadku wyszła z potrzeby zjedzenia czegoś mocno serowo - pleśniowego. Miała być zapiekanka, ale stwierdziłam, że w sosach też nie bryluję i warto mieć jakiś dobry w zanadrzu.

Sos serowo - śmietanowy z kurczakiem

Co jest potrzebne?

  • 100g niebieskiego sera pleśniowego
  • ok. 150ml śmietany (np. 18%)
  • połowa dużej piersi kurczaka (lub cała jeśli mniejsza)
  • sól, pieprz

Co z tym zrobić?

Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko doprawić i wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy śmietanę, a następnie wrzucamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy, aż się rozpuści, a cały sos zgęstnieje. Nie doprawiamy, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest mocno słony. Ta ilość sosu wystarczy na dwie porcje makaronu.

czwartek, 03 kwietnia 2014, pluskotka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/07 21:29:40
Improwizacje są najlepsze :)
-
2014/10/22 11:54:32
Niczym innym nie doprawiasz? Ja bym pewnie chętnie coś jeszcze dorzuciła, no ale wyjdzie jak zacznę gotować, a chyba zrobię to nawet dziś :) Organizacja imprez (Wrocław yey!) jest jeszcze przyjemniejsza z dobrym przepisem - a na weekend planujemy właśnie małą imprezkę :D Steki będziemy głównie podawać ale do tego na pewno się coś przyda :D
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!