Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą

W tejże zupie, sporządzonej przez mojego zdolnego Jakuba, najbardziej podoba mi się mozzarella. A zwłaszcza gdy pod wpływem ciepła jej kawałki powoli roztapiają się i rozpływają w ustach. Pyszności!

Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą

Co jest potrzebne?

  • 0,7 - 1l bulionu drobiowo-warzywnego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 kule sera mozzarella
  • łyżka mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • mała cebula
  • oliwa
  • świeża bazylia
  • śmietana 30%
  • sól, pieprz

Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą

Co z tym zrobić?

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory z puszki i smażyć aż do odparowania wody. Po odparowaniu pomidory dodać do gotującego się bulionu. Gotować ~10 minut, po czym zdjąć z ognia, dodać bazylię i zmiksować na gładko blenderem/w mikserze. Gotować ~10 minut i zagęścić lekko wodą z mąką. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i mieszając rozprowadzić w zupie nie pozwalając jej się zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pokrojoną w kostkę mozarellą.

Pora na pomidora! Włoskie smaki Dieta Śródziemnomorska

sobota, 06 września 2014, pluskotka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/06 22:09:11
Zdolny jest Twój Jakub. Zupka wygląda bardzo smakowicie. :)
Pozdrawiam Was.
-
2014/09/07 11:03:02
Ciągnąca się mozzarella z zupie - to musi być pyszne:) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej.
-
2014/09/08 13:26:16
Pojawiło się już kilka pomidorówek w akcji, ale żadna się jeszcze nie powtórzyła. Super! Dziękuję za dodanie przepisu :)
-
2014/12/13 10:44:28
Jaki ciekawy kolor Ci wyszedł :-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!