Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Babka pomarańczowa

Nie ma we mnie krzty finezji, bo szukam czegoś dobrego, acz prostego. I te babki nieszczęsne zawsze okazują się taką możliwością. Tym razem pomarańczowa. :)

Babka pomarańczowa

Co jest potrzebne?

  • 1,5 pomarańczy
  • 250g masła roślinnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru

Babka pomarańczowa

Co z tym zrobić?

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawać jajka, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pomarańczę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć do niej sok. Mieszaninę tę wlać do masy i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki.

Z soku połówki pomarańczy i cukru pudru przygotować lukier, którym pokryje się później zimne ciasto.

Jak piec?

Keksówka 25x15cm, 180 stopni, 60 minut.

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

wtorek, 20 stycznia 2015, pluskotka
Tagi: pomarańcza

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/20 21:07:21
Lubię takie ciasta ;)
-
2015/01/20 23:24:08
Ucierane ciasta są super! Uwielbiam je za wilgotność i klasyczny smak, a w połączeniu z pomarańczą dochodzi element orzeźwienia :)
-
2015/01/21 21:29:50
Pomarańczowa musiała być pyszna :)
-
2015/01/23 21:04:01
Paula, uwielbiam cytrusowe babki i mam chęć na jakąś. Kupiłam i cytryny i pomarańcze, więc może cosik upiekę.
Pozdrawiam ciepło! :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!