Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
Blog > Komentarze do wpisu

Dorsz w zielonym pesto

Mąż zaserwował mi dziś na obiad przepyszną rybę. Dla mnie każda forma jej przygotowania jest dobra, jeśli tylko nie zostaje użyta panierka. A chyba nawet lepsza od samej ryby jest surówka. :)

Dorsz w zielonym pesto

Co jest potrzebne?

Pesto:

  • 1/2 krzaczka bazylii
  • 50g orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Ryba:

  • 4 średnie filety z dorsza (~500g)
  • pesto

Sałatka:

  • średnie jabłko
  • 1/2 pora
  • 1/2 małej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • pesto

Co z tym zrobić?

Obrywamy listki bazylii i płuczemy je. Wrzucamy do pojemniczka, dodajemy orzechy nerkowca, czosnek i przyprawy oraz oliwę, a następnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Rybę płuczemy i obsuszoną smarujemy pesto od wierzchu. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Obieramy jabłko i ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Pora kroimy w półplasterki, łączymy z jabłkiem i mieszamy z pesto dodając 2 łyżeczki cukru.

wtorek, 25 października 2016, pluskotka

Polecane wpisy

Komentarze
2016/11/01 20:39:14
pyszna rybka, pyszna surówka, no a jak robił mąż to tym bardziej :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!