Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
czwartek, 12 maja 2016

Mój mąż jest wspaniałą kucharką. Dzięki niemu upadł mój blog, ale za to jak ja jadam... Mniam. :)

Karkówka w marynacie

Co jest potrzebne?

Mięso

  • 5 kotletów z karkówki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka do smaku
  • trochę oliwy

Ryż

  • woreczek ryżu
  • pół cebuli
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Sałatka

  • 1 pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z cytryny, sól, pieprz

Co z tym zrobić?

Dzień wcześniej mięso marynujemy we wszystkich wymienionych składnikach, cebulę krojąc w półksiężyce, a czosnek zostawiając w ząbkach. Następnego dnia możemy wrzucić je w opiekacz albo na patelnię grillową.

Gotujemy woreczek ryżu, a w międzyczasie na patelni podsmażamy na oliwie cebulę skrojoną w kostkę i doprawiamy dwoma łyżeczkami curry. Gdy ryż się ugotuje, przesypujemy go na patelnię, mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Całkiem nieźle wyszła ta zupa mojemu Jakubowi. Treściwa, pełna moich ulubionych warzyw i przede wszystkim smaczna. Przepis zaczerpnięty ze strony Atelier Smaku.

Minestrone z kaszą kukurydzianą

Co jest potrzebne?

  • woda
  • mały korzeń selera
  • dwie drobne marchewki
  • dwie niewielkie pietruszki
  • 1 cukinia
  • kilka pieczarek
  • papryka zielona
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki pokrojonych oliwek
  • 2-3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • po 1/2 łyżeczki oregano i tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • oliwa

Co z tym zrobić?

Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na oliwę. Gdy się zeszkli, dodać przyprawy i sos sojowy. Marchewki i pietruszki pokroić w talarki i wrzucić na patelnię. Następnie przerzucić zeszklone warzywa do garnka i zalać je wodą na wysokość 3/5 garnka. Gdy zmiękną, dodajemy jeszcze paprykę, pieczarki i cukinię. Po krótkim czasie wlewamy przecier pomidorowy. Gdy zupa już się chwilę pogotowała, wrzucamy oliwki z zalewą, a na koniec kaszkę i doprawiamy do smaku.

wtorek, 20 stycznia 2015

Nie ma we mnie krzty finezji, bo szukam czegoś dobrego, acz prostego. I te babki nieszczęsne zawsze okazują się taką możliwością. Tym razem pomarańczowa. :)

Babka pomarańczowa

Co jest potrzebne?

  • 1,5 pomarańczy
  • 250g masła roślinnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru

Babka pomarańczowa

Co z tym zrobić?

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawać jajka, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pomarańczę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć do niej sok. Mieszaninę tę wlać do masy i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki.

Z soku połówki pomarańczy i cukru pudru przygotować lukier, którym pokryje się później zimne ciasto.

Jak piec?

Keksówka 25x15cm, 180 stopni, 60 minut.

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

20:42, pluskotka
Link Komentarze (4) »
sobota, 06 września 2014

W tejże zupie, sporządzonej przez mojego zdolnego Jakuba, najbardziej podoba mi się mozzarella. A zwłaszcza gdy pod wpływem ciepła jej kawałki powoli roztapiają się i rozpływają w ustach. Pyszności!

Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą

Co jest potrzebne?

  • 0,7 - 1l bulionu drobiowo-warzywnego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 kule sera mozzarella
  • łyżka mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • mała cebula
  • oliwa
  • świeża bazylia
  • śmietana 30%
  • sól, pieprz

Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą

Co z tym zrobić?

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory z puszki i smażyć aż do odparowania wody. Po odparowaniu pomidory dodać do gotującego się bulionu. Gotować ~10 minut, po czym zdjąć z ognia, dodać bazylię i zmiksować na gładko blenderem/w mikserze. Gotować ~10 minut i zagęścić lekko wodą z mąką. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i mieszając rozprowadzić w zupie nie pozwalając jej się zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pokrojoną w kostkę mozarellą.

Pora na pomidora! Włoskie smaki Dieta Śródziemnomorska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!