Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
wtorek, 25 października 2016

Mąż zaserwował mi dziś na obiad przepyszną rybę. Dla mnie każda forma jej przygotowania jest dobra, jeśli tylko nie zostaje użyta panierka. A chyba nawet lepsza od samej ryby jest surówka. :)

Dorsz w zielonym pesto

Co jest potrzebne?

Pesto:

  • 1/2 krzaczka bazylii
  • 50g orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Ryba:

  • 4 średnie filety z dorsza (~500g)
  • pesto

Sałatka:

  • średnie jabłko
  • 1/2 pora
  • 1/2 małej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • pesto

Co z tym zrobić?

Obrywamy listki bazylii i płuczemy je. Wrzucamy do pojemniczka, dodajemy orzechy nerkowca, czosnek i przyprawy oraz oliwę, a następnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Rybę płuczemy i obsuszoną smarujemy pesto od wierzchu. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Obieramy jabłko i ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Pora kroimy w półplasterki, łączymy z jabłkiem i mieszamy z pesto dodając 2 łyżeczki cukru.

czwartek, 12 maja 2016

Mój mąż jest wspaniałą kucharką. Dzięki niemu upadł mój blog, ale za to jak ja jadam... Mniam. :)

Karkówka w marynacie

Co jest potrzebne?

Mięso

  • 5 kotletów z karkówki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka do smaku
  • trochę oliwy

Ryż

  • woreczek ryżu
  • pół cebuli
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Sałatka

  • 1 pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z cytryny, sól, pieprz

Co z tym zrobić?

Dzień wcześniej mięso marynujemy we wszystkich wymienionych składnikach, cebulę krojąc w półksiężyce, a czosnek zostawiając w ząbkach. Następnego dnia możemy wrzucić je w opiekacz albo na patelnię grillową.

Gotujemy woreczek ryżu, a w międzyczasie na patelni podsmażamy na oliwie cebulę skrojoną w kostkę i doprawiamy dwoma łyżeczkami curry. Gdy ryż się ugotuje, przesypujemy go na patelnię, mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Całkiem nieźle wyszła ta zupa mojemu Jakubowi. Treściwa, pełna moich ulubionych warzyw i przede wszystkim smaczna. Przepis zaczerpnięty ze strony Atelier Smaku.

Minestrone z kaszą kukurydzianą

Co jest potrzebne?

  • woda
  • mały korzeń selera
  • dwie drobne marchewki
  • dwie niewielkie pietruszki
  • 1 cukinia
  • kilka pieczarek
  • papryka zielona
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki pokrojonych oliwek
  • 2-3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • po 1/2 łyżeczki oregano i tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • oliwa

Co z tym zrobić?

Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na oliwę. Gdy się zeszkli, dodać przyprawy i sos sojowy. Marchewki i pietruszki pokroić w talarki i wrzucić na patelnię. Następnie przerzucić zeszklone warzywa do garnka i zalać je wodą na wysokość 3/5 garnka. Gdy zmiękną, dodajemy jeszcze paprykę, pieczarki i cukinię. Po krótkim czasie wlewamy przecier pomidorowy. Gdy zupa już się chwilę pogotowała, wrzucamy oliwki z zalewą, a na koniec kaszkę i doprawiamy do smaku.

wtorek, 20 stycznia 2015

Nie ma we mnie krzty finezji, bo szukam czegoś dobrego, acz prostego. I te babki nieszczęsne zawsze okazują się taką możliwością. Tym razem pomarańczowa. :)

Babka pomarańczowa

Co jest potrzebne?

  • 1,5 pomarańczy
  • 250g masła roślinnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru

Babka pomarańczowa

Co z tym zrobić?

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawać jajka, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pomarańczę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć do niej sok. Mieszaninę tę wlać do masy i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki.

Z soku połówki pomarańczy i cukru pudru przygotować lukier, którym pokryje się później zimne ciasto.

Jak piec?

Keksówka 25x15cm, 180 stopni, 60 minut.

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

20:42, pluskotka
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!