Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
sobota, 06 września 2014

W tejże zupie, sporządzonej przez mojego zdolnego Jakuba, najbardziej podoba mi się mozzarella. A zwłaszcza gdy pod wpływem ciepła jej kawałki powoli roztapiają się i rozpływają w ustach. Pyszności!

Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą

Co jest potrzebne?

  • 0,7 - 1l bulionu drobiowo-warzywnego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 kule sera mozzarella
  • łyżka mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • mała cebula
  • oliwa
  • świeża bazylia
  • śmietana 30%
  • sól, pieprz

Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą

Co z tym zrobić?

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory z puszki i smażyć aż do odparowania wody. Po odparowaniu pomidory dodać do gotującego się bulionu. Gotować ~10 minut, po czym zdjąć z ognia, dodać bazylię i zmiksować na gładko blenderem/w mikserze. Gotować ~10 minut i zagęścić lekko wodą z mąką. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i mieszając rozprowadzić w zupie nie pozwalając jej się zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pokrojoną w kostkę mozarellą.

Pora na pomidora! Włoskie smaki Dieta Śródziemnomorska

czwartek, 12 czerwca 2014

Mój Kuba to jednak ma talent kulinarny. Znów podpatrzył coś ciekawego i w efekcie uraczył mnie przepyszną roladką (choć rozmiar sugeruje raczej słowo: roladą) nadziewaną mięsem mielonym i suszonymi pomidorami, dodatkowo owiniętą boczkiem. Uczta stricte mięsna, ale przepyszna.

Roladka z kurczaka owijana boczkiem

Co jest potrzebne?

  • 2 nogi z kurczaka (z podudziem)
  • 150g mięsa mielonego
  • suszone pomidory w zalewie
  • mała cebula
  • plastry boczku
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • pół szklanki bulionu/wody

Co z tym zrobić?

Nogi z kurczaka wytrybować i umyć. Od środka oprószyć przyprawami. Mięso mielone przygotować z cebulką, doprawić. Następnie ułożyć je wzdłuż kurczaka, na nim suszone pomidory i zawinąć w roladkę. Roladkę obsypać lekko przyprawami (oprócz majeranku) oraz ułożyć na boczku, którym następnie należy ją owinąć. Podsmażyć z obu stron na patelni, a potem ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać bulionem. W naczyniu można ułożyć również ugotowane wcześniej ziemniaki i paprykę, w ramach dodatku do mięsa.

Jak piec?

Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30 minut.

czwartek, 03 kwietnia 2014

Kolejna improwizacja, która w tym wypadku wyszła z potrzeby zjedzenia czegoś mocno serowo - pleśniowego. Miała być zapiekanka, ale stwierdziłam, że w sosach też nie bryluję i warto mieć jakiś dobry w zanadrzu.

Sos serowo - śmietanowy z kurczakiem

Co jest potrzebne?

  • 100g niebieskiego sera pleśniowego
  • ok. 150ml śmietany (np. 18%)
  • połowa dużej piersi kurczaka (lub cała jeśli mniejsza)
  • sól, pieprz

Co z tym zrobić?

Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko doprawić i wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy śmietanę, a następnie wrzucamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy, aż się rozpuści, a cały sos zgęstnieje. Nie doprawiamy, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest mocno słony. Ta ilość sosu wystarczy na dwie porcje makaronu.

poniedziałek, 10 marca 2014

Banalne danie, a jakie pyszne! Z rodzaju tych awaryjnych, bo wystarczy tylko kupić kawałek twarogu i gotowe. Truskawki mamy zawsze w zamrażarce, czekają głównie na te knedle. Przepadam za nimi, bo nie cierpię ziemniaczanych.

Twarogowe knedle z truskawkami

Co jest potrzebne?

  • 300g twarogu
  • 1 jajko
  • mąka do zagniecenia
  • około 20 truskawek

Twarogowe knedle z truskawkami

Co z tym zrobić?

Zagnieść składniki, a następnie rozgniatając na placek kawałek ciasta, owinąć nim zamrożoną truskawkę. Do ciasta nie dodaję cukru, bo wystarczające jest posłodzenie knedla przed jedzeniem. Dobrze, by truskawka była mocno zmrożona, bo wtedy łatwiej będzie ją zawijać i nie puści soku. Gotujemy knedle od 3 do 5 minut. Najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Zużywamy zapasy przed wiosną

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!