Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
czwartek, 20 lutego 2014

Na pomysł zrobienia tej zapiekanki wpadłyśmy wraz z mamą w drodze z zakupów. W lodówce powoli do ucieczki zbierały się brokuły, więc coś trzeba było z nimi zrobić. Dobre coś nam z tego wyszło. :)

Makaronowa zapiekanka z brokułami i kurczakiem

Co jest potrzebne?

Kurczak w marynacie:

  • duża pierś kurczaka
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka bazylii, tymianku i oregano

Sos:

  • 2 jajka
  • 200ml śmietany
  • 100g drobno startego żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka

A ponadto:

  • 300g makaronu penne
  • 13 różyczek brokuła
  • 100g żółtego sera

Makaronowa zapiekanka z brokułami i kurczakiem

Co z tym zrobić?

Pierś kurczaka kroimy w kostkę i wymieszawszy w marynacie odstawiamy na krótki czas. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzamy i odstawiamy. Makaron także gotujemy, ale tylko al dente, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po wysmarowaniu naczynia masłem, wrzucamy do niego przygotowanie wcześniej składniki i mieszamy je delikatnie ze sobą. Zalewamy sosem i zasypujemy startym na dużych oczkach serem.

Jak piec?

Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekać pod przykryciem.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

To przecież jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, a ja pierwszy raz podeszłam do jej wykonania. Tak po prawdzie, to jadłam ją może ze trzy razy. Ale myślę, że teraz wejdzie do naszego kanonu świątecznego. Proporcje i składniki podał Kuba. A ja zrobiłam z tego pyszne danie. :)

Ryba po grecku

Co jest potrzebne?

  • 0,7kg ryby (użyłyśmy mintaja)
  • mąka, bułka tarta i jajko do panierki
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • pomidory z puszki
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Ryba po grecku

Co z tym zrobić?

Rybę solimy, pieprzymy i kroimy na kawałki, które następnie obtaczamy w panierce i smażymy. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zeszklenia na oleju cebuli pokrojonej w pióra. Marchewkę i pietruszkę kroimy w krążki, zaś seler w kostkę i również wrzucamy na patelnię. Gdy warzywa zaczynają mięknąć, wlewamy pomidory, a także sok z cytryny. Nie użyłam soku z całego owocu, gdyż była dość soczysta, dlatego trzeba cytrynić do smaku. :) Doprawiamy, a gdy farsz zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec układamy potrawę warstwami, poczynając od farszu.

 Wigilia 2013

sobota, 07 grudnia 2013

Nie lubię gotować pojedynczo. Lepiej czuję się gdy ktoś mi towarzyszy, nawet jak bardziej przeszkadza niż pomaga. A pomocnik tak zdolny jak mój Jakub to skarb. Dzisiejszy obiad był jego pomysłem, podpatrzonym z resztą od Ewy Wachowicz. W odcinku 89 przygotowywała ona w podobny sposób solę.

Dorsz w pomidorowej salsie pod serową pierzynką

Co jest potrzebne?

  • 1kg dorsza w płatach
  • ok. 50g masła
  • połówka cytryny
  • szczypta pieprzu
  • puszka pomidorów
  • mała cebula
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki siekanej papryczki pepperoni
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 200g żółtego sera
  • 2 kromki chleba

Co z tym zrobić?

Spód blaszki posmarować roztopionym masłem. Do pozostałego masła dodać sok z cytryny i szczyptę pieprzu. Tą mieszanką posmarować ułożone na płasko i posolone wcześniej ryby. W miseczce przygotować salsę z pomidorów, cebuli i przypraw, doprawiając do smaku. Salsę rozłożyć na rybach. Na koniec zetrzeć ser i wymieszać go z pokruszonym środkiem kromek chleba. Posypać tak przygotowanym serem ryby.

Jak piec?

W temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

niedziela, 25 sierpnia 2013

Jestem tak zadowolona z tego co udało mi się upolować wraz z moimi mężczyznami, że musiałam się tym pochwalić. Razem z bratem i narzeczonym wybraliśmy się na łowy. Moje osiedle położone jest na obrzeżach miasta i niedaleko mamy do pól i niewielkich lasów. Dość gęsto i często rosną w nich jeżynowe krzaczki, więc z radością wybraliśmy się je przetrzebić. :) We troje udało nam się zerwać dwa litrowe wiadereczka. Uwielbiam jeżyny!

Jeżyny

Połowę zamrozimy na gorsze czasy. Drugą połowę zjedliśmy na sucho oraz z bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Muszę się wybrać na kolejne łowy, a wtedy może i na ciasto starczy. :)

Jeżyny

Tagi: jeżyny
21:10, pluskotka
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!