Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
środa, 24 kwietnia 2013

Jak ostatnio dobrze widać, nie mam werwy do gotowania. Powtarzam stare dania, ale zazwyczaj to mama rządzi ostatnio w kuchni. Ale żeby tak całkiem nie zamrzeć w blogowaniu, wrzucę mój ostatni wyczyn. Lubię pasty rybne, a ta jest pierwszą jaką zrobiłam. Oczywiście stosownie prostacką w stosunku do moich pierwszych prób. :)

Prosta pasta z makreli

Co jest potrzebne?

  • wędzona makrela (ok. 300g)
  • połówka małej cebuli
  • 3 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz

Prosta pasta z makreli

Co z tym zrobić?

Makrelę należy porządnie zgnieść, na przykład za pomocą widelca. Następnie wkroić w nią cebulkę, ciętą w drobną kostkę. Wmieszać majonez, doprawić i zajadać. Przechowywać w lodówce.

Tagi: cebula ryba
13:01, pluskotka , Ryby
Link Komentarze (4) »
wtorek, 05 lutego 2013

Dawno już nie piekłam Calzone, bo nie mam ręki do ciasta drożdżowego. To na szczęście wzięło pod uwagę moje słabe rączki i zagniotło się lekko i idealnie. Pierwszy raz przygotowałam je z mięsnym farszem, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo mi smakował, mimo że był zrobiony na łagodną nutę, a ja zdecydowanie wolę ostre potrawy. Mój głodomor płci męskiej też był zadowolony. Jestem mu również bardzo wdzięczna za zrobienie zdjęć.

Przepis ten przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej "Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Calzone z nutą bazylii

 Co jest potrzebne?

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju Kujawski ze smakiem pomidora, czosnku i bazylii

 Farsz:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju Kujawski ze smakiem pomidora, czosnku i bazylii
  • 500g mięsa mielonego 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Calzone z nutą bazyliiCo z tym zrobić?

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju, następnie dodając mięso. Gdy mięso zacznie nabierać szarej barwy, wrzucamy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę. Na koniec wlewamy pomidory i doprawiamy. Farsz jest gotowy gdy woda wyparuje i nabierze on gęstości.

 Ciasto przygotowujemy wcześniej, by miało czas wyrosnąć. W kopcu mąki wydrążamy krater, w który wlewamy mleko i kruszymy drożdże. Gdy drożdze pączkują, dodajemy olej i sól. Całość zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na trzy części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Po nałożeniu farszu z jednego brzegu, zakładamy na niego drugi i zagniatamy brzegi. Pierogi można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać bazylią.

Jak piec?

Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. 

 

niedziela, 13 stycznia 2013

Mariusz, mój brat, też potrafi zrobić coś dobrego w kuchni. Obiadu nie ugotuje, ciasta nie upiecze, ale ma rękę do małych form kulinarnych. Właśnie wyprodukował masło orzechowe. Próbuje też pianek Marshmallow, a ja czekam na idealne, żeby je tu wkleić. :)

Masło orzechowe

Co jest potrzebne?

  • 1,5 szklanki obranych orzechów ziemnych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru

Masło orzechowe

Co z tym zrobić?

Orzeszki prażymy na patelni, aż uzyskają lekko brązowy kolor. Następnie mielimy je w młynku, a później blenderem z dodatkiem soli i cukru.

Domowy Wyrób

wtorek, 13 listopada 2012

To moje drugie podejście do lasagne. Długo jej nie powtarzałam wymawiając się brakiem prostokątnego naczynia. Gdy je wreszcie kupiłam, to i tak upiekłam ją w blaszanej brytfance. Taka jestem pokrętna. :) Ale po tym jak mój Kuba poczęstował mnie swoją wersją, zdecydowałam, że muszę w końcu do czegoś wykorzystać napoczęte pudełko makaronu. Rodzinie smakowała, załapał się nawet wujek i moja chęć do gotowania nieco odżyła.

Lasagne

Co jest potrzebne?

  • 350g mięsa mielonego (lepiej nieco więcej)
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz i sól
  • ok. 8 płatów makaronu
  • 250g mozzarelli
  • 200g żółtego sera

Sos:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Lasagne

Co z tym zrobić?

Cebulę skroić w krótkie pióra, marchewkę w drobną kostkę i wrzucić razem na patelnię. Następnie dodać mięso i gdy się podsmaży, wrzucić pomidory i doprawić. Smażyć, aż farsz zrobi się gęsty. Makaron rozdzieliłam na trzy warstwy. Na pierwszej ułożyłam mięso, na nim połowę pokrojonej w plasterki mozzarelli i 1/3 startego sera. Zalałam połową przygotowanego sosu i powtórzyłam układ składników, także zalewając je sosem. Na koniec przykryłam je makaronem i zasypałam żółtym serem. Zawsze po wierzchu sypię też nieco ostrej papryki.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!