Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
czwartek, 27 września 2012

To jeden z moich ulubionych dżemów. Generalnie za dżemami nie przepadam, chyba że mają jakieś ciekawsze smaki. Z tych prostszych właśnie jabłkowy smakuje mi najbardziej. Mniej pasowało mi obieranie góry jabłek, bo oprócz tych przeznaczonych na dżem, dużą część starłyśmy do słoików na masę do szarlotki.

Dżem jabłkowy

Co jest potrzebne?

  • 3kg jabłek (u nas antonówki)
  • 1kg cukru

Dżem jabłkowy

Co z tym zrobić?

Jabłka obrać i pokroić w drobne cząstki. Przełożyć je do garnka i zasypać cukrem. Zostawiłyśmy je w takiej postaci na całą noc. Następnie pozostaje już tylko najbardziej niewdzięczna część robienia dżemu, czyli smażenie i ciągłe mieszanie. Robimy to aż do momentu, gdy jabłka rozpadną się całkowicie.

Mama (bo to ona robiła dżem) nie gotuje słoików, a po prostu przekłada do nich gorący dżem i odstawia. A! Muszę jeszcze zaznaczyć, że dżem jest dosyć słodki. :)

Domowy Wyrób Konfitury Słodkie jabłuszka 

Tagi: jabłko
20:43, pluskotka , Przetwory
Link Komentarze (11) »
czwartek, 06 września 2012

A przynajmniej coś na jego wzór. Mama chciała usmażyć leczo i dodać do niego pieczarki, a wtedy mi przypomniała się ta potrawa. Była trochę sceptyczna do podsmażania wszystkiego osobno, ale miło się zaskoczyła, bo obiad wyszedł nam przepyszny.

Ratatouille z pieczarkami

Co jest potrzebne?

  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • 1 duża cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 2 średnie cukinie
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól i oliwa

Ratatouille z pieczarkami

Co z tym zrobić?

Najpierw na patelnię wrzucamy cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, można wrzucić obie papryki. Smażymy je do momentu, aż zmiękną. Wtedy przekładamy zawartość patelni do osobnego garnka (nie wstawiamy go póki co na gaz). Zaczynamy smażyć pieczarki, które następnie także odkładamy do przygotowanego wcześniej garnka. Na koniec na patelnię wrzucamy cukinię, a gdy zacznie kruszeć dolewamy pomidory w puszce. Wsypujemy także zioła. Gdy pomidory nieco zgęstnieją, dokładamy je do garnka. Dopiero wtedy wstawiamy go na gaz i dusimy warzywa przez kilka minut.

 

niedziela, 19 sierpnia 2012

Ten przepis jest moim pomysłem, całkiem z resztą udanym. A początkowo bałam się, że rodzinie nie zasmakuje ta moja potrawa. W smaku przez dodanie dyni stała się lekko słodka, a po dosypaniu przypraw słodko-ostra. Ale mama i Mariusz byli zachwyceni, chociaż myślę, że po prostu byli głodni. :) To quasi-curry jest elementem wspólnego gotowania w związku z zakończeniem akcji o kuchni indyjskiej, do którego dołączyły także: Mirabelka, Maggie, Ewelina, Gula, Michał i Bartoldzik.

Dynia z soczewicą

Co jest potrzebne?

  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 80 dag dyni
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała czerwona papryka
  • puszka pomidorów (400g)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/8 łyżeczki chili
  • sól i pieprz

Dynia z soczewicą

Co z tym zrobić?

Na około godzinę przed smażeniem soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić. Na oliwie podsmażyć cebulę z kolendrą. Gdy zacznie się szklić, wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Paprykę pokroić w krótkie paseczki i dodać na patelnię. Wlać pomidory i zacząć doprawiać pozostałymi przyprawami.

Kuchnia indyjska 

wtorek, 24 lipca 2012

Bardzo lubię serniki, także te na zimno. A jeśli mają jeszcze w środku dobre owoce i oblane są z wierzchu galaretką, to nie mogę się im oprzeć. Do tego sernika zmobilizowałam mamę, aczkolwiek pomagałam jej nieco. Na przykład biłam białka i umyłam jagody. Sernik wklejam na życzenie pewnej miłej Dorotki - mam nadzieję, że gdy kiedyś go zrobisz, będzie Ci smakował. :)

Sernik na zimno z jagodami

 

Co jest potrzebne?

  • 50 dag sera (wiaderkowany)
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 125g margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25g żelatyny
  • 1 paczka herbatników
  • galaretka (u nas granatowa)
  • jagody

Sernik na zimno z jagodami

Co z tym zrobić?

Do sera dodać żółtka oraz roztopioną z cukrem i połową mleka przestudzoną margarynę. Wsypać także cukier waniliowy. W drugiej połowie mleka, lekko podgrzanej rozpuścić żelatynę. Wmieszać ją do masy, następnie dodać białka ubite na sztywną pianę, a na końcu jagody. W małej tortownicy wyłożyć na spód herbatniki i zalać je masą serową. Wstawić do lodówki. W szklance gorącej wody rozpuścić jedną galaretkę. Gdy ostygnie i zacznie tężeć, wylewamy ją na ser.

Jagody 2012  

Tagi: jagody
17:09, pluskotka , Serniki
Link Komentarze (7) »
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!