Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Budynie, kisiele, puddingi

środa, 30 listopada 2011

Mając w pamięci pyszny pudding karmelowy byłam pewna, że powtórzę tę formę deseru w niedługim czasie. Dlatego fragment czytanej przeze mnie książki "Uznany za fundamentalistę" Mohsina Hamida, stał się wręcz iskrą zapalną. Bohater oferuje rozmówcy deser popularny w Pakistanie:

"Widzę jednak, sir, że przestał pan jeść. Czy dlatego, że zaspokoił pan już głód? Bardzo dobrze, nie będę nalegał, aczkolwiek zamówię deser, mały ryżowy pudding z migdałami i kardamonem, idealny na taki wieczór jak nasz, nieuchronnie zbliżający się ku ponurej części. Zapewne potrawy tego rodzaju nie są w pańskim guście, zachęcałbym wszakże, by w najgorszym razie zjadł pan choć odrobinkę. Przecież żołnierze w pańskim kraju w bojowych racjach żywnościowych mają czekoladę, tak więc pomysł, by osłodzić usta przed wykonaniem nawet najkrwawszego zadania, nie może być panu obcy."

Pudding ryżowy z migdałami i kardamonem

Co jest potrzebne?

  • 2 szklanki mleka (0,5l)
  • 1/3 szklanki ryżu (50g)
  • 10 łyżeczek cukru
  • 3 łyżki migdałów
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • kawałek skórki pomarańczy

Pudding ryżowy z migdałami i kardamonem

Co z tym zrobić?

Mleko zagotować z cukrem i skórką pomarańczy. Wsypać ryż i mieszać przez około pół godziny. W połowie gotowania dorzucić migdały, by lekko zmiękły. Gdy pudding będzie gęsty, wsypać kardamon i wymieszać. Zdecydowanie najlepszy na ciepło. :)

Z Widelcem po Azji Domowy wyrób Kuchnie Świata... Od kuchni

sobota, 19 listopada 2011

Tym razem wspólne gotowanie miało słodki wymiar, bowiem przygotowywałyśmy puddingi. Pierwszy raz zmierzyłam się z jego zrobieniem, zapominając o fakcie, że nie lubię ryżu na słodko. Teraz już lubię, a pomógł mi w tym przepis na grecki pudding od Malwiny. Oprócz mnie pudding przygotowały także: Ewelina, Ania, Malwina, Emma, Dobromiła, Ilona, Maggie, Shinju, Pela i Michał.

Bierzemy także udział w akcji "100 lat z Lucy Maud (w kuchni). Jane z Lantern Hill, bohaterka książki L.M. Montgomery, tak jak my uwielbiała kolekcjonować przepisy. Wśród nich znalazł się pudding ryżowy:

"Jane specjalizowała się w zbieraniu przepisów i uważała dzień za stracony, jeśli nie udało jej się zdobyć jakiegoś i zapisać go na czystych stronnicach "Kuchni dla początkujących". Nawet pani Snowbeam dała jej jeden - na pudding z ryżu.
- Jedyny jaki jadamy - wyjaśnił Mały John - Ten jest tani."

Karmelowy pudding ryżowy

Co jest potrzebne?

  • 2 szklanki mleka + 1/4 do rozrobienia budyniu
  • 50g ryżu (1/3 szklanki)
  • kawałek skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka budyniu
  • cynamon

Karmelowy pudding ryżowy

Co z tym zrobić?

Mleko, skórkę i cukier wkładamy do rondelka i zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Ryż płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do mleka w momencie wrzenia. Na zmniejszonym ogniu gotujemy przez 30 minut, ciągle mieszając. Budyń rozrabiamy w dodatkowym mleku i wyjąwszy pomarańczową skórkę, wlewamy go do rondelka. Gotujemy aż pudding zgęstnieje. Przekładamy do naczyń i posypujemy cynamonem.

100 lat z Lucy Maud (w kuchni) Domowy wyrób Kuchnie Świata... Od kuchni

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!