Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Makarony

sobota, 07 stycznia 2012

Miałam ochotę sama stworzyć bolognese, ale musiałam zlitować się nad przymierającą w lodówce papryką. Tak czy owak pierwszy raz w życiu zrobiłyśmy same sos do makaronu, bo właściwie mama stała przy kuchni, a ja tylko wymyślałam co wrzucić. Do tej pory sos jedliśmy ze słoiczka, ale na szczęście rzadko, bo spaghetti jest dla nas zbyt irytujące, żeby je często powtarzać. No może teraz wreszcie nabierzemy odwagi w robieniu samemu sosów i zagości częściej na naszym stole.

Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym

Co jest potrzebne?

  • 300g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów (400g)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki startej marchewki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • papryka ostra, chili
  • sól, pieprz

Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym

Co z tym zrobić?

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z wyciśniętym czosnkiem. Następnie wrzucić mięso, a gdy puści wodę dorzucić paprykę i marchewkę. Smażyć kilka minut i dodać pomidory oraz zacząć przyprawiać. Na koniec dla koloru włożyć koncentrat. Zakończyć smażenie gdy sos zgęstnieje.

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!