Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Batoniki i czekoladki

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Teraz już wiem, że takie batoniki na stałe zagoszczą w moim słodkim repertuarze. Robi się je chwilę, a są przepyszne i bez przemysłowych konserwantów. Wybrałam wersję bez pieczenia i przez to były lekko niestabilne, więc następnym razem użyję jednak piekarnika i posłużę się dokładnym przepisem. :)

Zbożowe batoniki z żurawiną i migdałami

Co jest potrzebne?

  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

 Zbożowe batoniki z żurawiną i migdałami

Co z tym zrobić?

Masło, cukier i miód rozpuścić w garnku. Gdy składniki te roztopią się, wsypać płatki i otręby oraz pozostałe dodatki i dokładnie wymieszać. Ciepłą masę ułożyć w niewielkiej brytfance wyłożonej folią aluminiową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja swoje z powodu wyjazdu trzymałam całą dobę.

Domowy wyrób

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!