Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Batoniki i czekoladki

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Teraz już wiem, że takie batoniki na stałe zagoszczą w moim słodkim repertuarze. Robi się je chwilę, a są przepyszne i bez przemysłowych konserwantów. Wybrałam wersję bez pieczenia i przez to były lekko niestabilne, więc następnym razem użyję jednak piekarnika i posłużę się dokładnym przepisem. :)

Zbożowe batoniki z żurawiną i migdałami

Co jest potrzebne?

  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

 Zbożowe batoniki z żurawiną i migdałami

Co z tym zrobić?

Masło, cukier i miód rozpuścić w garnku. Gdy składniki te roztopią się, wsypać płatki i otręby oraz pozostałe dodatki i dokładnie wymieszać. Ciepłą masę ułożyć w niewielkiej brytfance wyłożonej folią aluminiową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja swoje z powodu wyjazdu trzymałam całą dobę.

Domowy wyrób

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!