Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Serniki

wtorek, 24 lipca 2012

Bardzo lubię serniki, także te na zimno. A jeśli mają jeszcze w środku dobre owoce i oblane są z wierzchu galaretką, to nie mogę się im oprzeć. Do tego sernika zmobilizowałam mamę, aczkolwiek pomagałam jej nieco. Na przykład biłam białka i umyłam jagody. Sernik wklejam na życzenie pewnej miłej Dorotki - mam nadzieję, że gdy kiedyś go zrobisz, będzie Ci smakował. :)

Sernik na zimno z jagodami

 

Co jest potrzebne?

  • 50 dag sera (wiaderkowany)
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 125g margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25g żelatyny
  • 1 paczka herbatników
  • galaretka (u nas granatowa)
  • jagody

Sernik na zimno z jagodami

Co z tym zrobić?

Do sera dodać żółtka oraz roztopioną z cukrem i połową mleka przestudzoną margarynę. Wsypać także cukier waniliowy. W drugiej połowie mleka, lekko podgrzanej rozpuścić żelatynę. Wmieszać ją do masy, następnie dodać białka ubite na sztywną pianę, a na końcu jagody. W małej tortownicy wyłożyć na spód herbatniki i zalać je masą serową. Wstawić do lodówki. W szklance gorącej wody rozpuścić jedną galaretkę. Gdy ostygnie i zacznie tężeć, wylewamy ją na ser.

Jagody 2012  

Tagi: jagody
17:09, pluskotka , Serniki
Link Komentarze (7) »
środa, 11 kwietnia 2012

Połowa serników, do jakich robiłam podejście mnie nie zadowoliła. Zwykle smak był nietrafiony albo świetny z założenia dodatek był niewypałem. Innym razem konsystencja pozostała rzadka. Dlatego jednym z lepszych w moim prywatnym rankingu jest sernik tradycyjny. Nie można się do niczego przyczepić, no może tylko do tego, że wychodzi nam niski. :)

Sernik tradycyjny

Co jest potrzebne?

Masa serowa:

  • 1kg sera wiaderkowego
  • 2 szklanki cukru
  • 250g margaryny
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • kilka kropel aromatu (rumowy, pomarańczowy czasem waniliowy)
  • rodzynki

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 75g margaryny
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 2 łyżeczki kakao

Sernik tradycyjny

Co z tym zrobić?

Składniki na ciasto zagnieść. Podsypywać mąką w razie potrzeby. Jeśli jest mało spójne można dodać śmietanę. Ser wymieszać z cukrem i żółtkami. Dolać roztopionej i schłodzonej margaryny. Białka ubić na pianę i przełożyć do masy. Na koniec dosypać budyniu, skropić aromatem i wrzucić rodzynki. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ułożyć rozwałkowane ciasto i na nie wylać masę serową.

Jak piec?

W temperaturze 180 stopni, przez godzinę. W dużej brytfannie o wymiarach 40x23.

Wielkanocne Smaki 2 Seromaniacy

sobota, 24 grudnia 2011

Sernik gotowany jest świetną alternatywą dla klasycznej jego wersji. I nadaje się doskonale dla osób, które nie posiadają piekarnika. Nie jest zbyt pracochłonny, więc gdybym nie była bardzo leniwa, zrobiłabym go sobie także w akademiku. A tym razem w natłoku świątecznych przygotowań moje lenistwo objawiło się użyciem herbatników zamiast pieczenia placków do przełożenia sernika. Przepis pochodzi od niezastąpionej Doroty.

Sernik gotowany

Co jest potrzebne?

  • 1kg twarogu w wiaderku
  • 200g masła
  • 300g cukru (1,3 szklanki)
  • 4 jaja
  • budyń śmietankowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • aromat waniliowy

Sernik gotowany

Co z tym zrobić?

W dużym garnku masło utrzeć z cukrem i dalej miksując wrzucać po jednym żółtku. Wmiksowawszy do tej masy twaróg, łyżką wymieszać ją z ubitymi na sztywno białkami. Następnie zagotować, mieszając by się nie przypaliła. Budyń rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy. Dodać aromat. Na dnie tortownicy o średnicy 23cm ułożyć herbatniki. Wylać na nie pół masy i na niej ułożyć kolejne herbatniki. Wylać pozostałą masę i na wierzchu nakryć ją herbatnikami. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce przez noc.

sobota, 23 lipca 2011

Nie przepadam za pieczeniem serników innych niż maminy, a zwłaszcza tych barwionych (Tak, tak Cappucinno mam cię jeszcze w pamięci!). Dlatego postanowiłam dać sobie ostatnią szansę i na warsztat wzięłam Sernik z Czarnego Lasu. I udało się, sernik jest zabójczo pyszny i bardzo w moim guście. Uratował wraz z Majaną moją wiarę w pieczenie serników w gazowym piekarniku. Tylko ta jego nazwa mnie zastanawia. Mamy niedaleko miejscowość Czarny Las, której większa część to właśnie las i wiśni jeszcze nigdy tam nie widziałam. :)

Sernik z Czarnego Lasu

Co jest potrzebne?

Spód (u mnie kruchy):

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 75g margaryny
  • 1,5 łyżki kakao

Masa:

  • 700g twarogu (dałam tylko 500 i trochę niski wyszedł)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 125ml śmietany (pół szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g cukru (prawie cała szklanka)
  • 200g wiśni
  • 50g startej czekolady (najlepiej gorzkiej)

Sernik z Czarnego LasuCo z tym zrobić?

Składniki na spód zagnieść i wyrobić. Ułożyć na spodzie tortownicy o średnicy 21cm.

Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami, żółtkami, mąką i śmietaną na gładką masę. Na przygotowany spód wylać 1/3 masy, potem ułożyć część wiśni i zetrzeć na nie czekoladę. Kombinację tę powtarzać aż skończy się ser, ale na koniec nie sypać czekolady.

Jak piec?

Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 25 minut. Studzić w piekarniku, a następnie wstawić do lodówki, posypawszy po wierzchu resztą startej czekolady.

W wiśniowym sadzie Owocowe szaleństwo

 
1 , 2 , 3
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!