Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Zupy

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Całkiem nieźle wyszła ta zupa mojemu Jakubowi. Treściwa, pełna moich ulubionych warzyw i przede wszystkim smaczna. Przepis zaczerpnięty ze strony Atelier Smaku.

Minestrone z kaszą kukurydzianą

Co jest potrzebne?

  • woda
  • mały korzeń selera
  • dwie drobne marchewki
  • dwie niewielkie pietruszki
  • 1 cukinia
  • kilka pieczarek
  • papryka zielona
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki pokrojonych oliwek
  • 2-3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • po 1/2 łyżeczki oregano i tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • oliwa

Co z tym zrobić?

Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na oliwę. Gdy się zeszkli, dodać przyprawy i sos sojowy. Marchewki i pietruszki pokroić w talarki i wrzucić na patelnię. Następnie przerzucić zeszklone warzywa do garnka i zalać je wodą na wysokość 3/5 garnka. Gdy zmiękną, dodajemy jeszcze paprykę, pieczarki i cukinię. Po krótkim czasie wlewamy przecier pomidorowy. Gdy zupa już się chwilę pogotowała, wrzucamy oliwki z zalewą, a na koniec kaszkę i doprawiamy do smaku.

niedziela, 19 lutego 2012

Nie przepadam za grochówką i nigdy sama jej nie robiłam. Tę także przygotowała mama i oczywiście najbardziej zainteresowany był mój brat. To jego ulubiona zupa. Ja ewentualnie mogę ją zjeść w drodze wyjątku i to po wygrzebaniu wszystkich pływających w niej elementów. :)

Grochówką żegnam Zimowy Festiwal Zupy organizowany przez Pelę, a razem ze mną: Michał, Pela, Chantel, Shinju, Maggie, Malwina, Mirabelka, Emilia, Ania, Emma i Tu-tusia.

Grochówka

Co jest potrzebne?

  • 250g grochu
  • 3 porcje żeberek
  • 140g wędzonego surowego boczku
  • listek laurowy
  • 1/3 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 1 łyżeczka majeranku
  • gałązka pietruszki
  • sól, pieprz

Grochówka

Co z tym zrobić?

Groch opłukać i namoczyć na 5 godzin. Po tym czasie wody nie odlewać tylko wstawić wszystko na gaz. Gdy woda zacznie się gotować dorzucić żeberka. Następnie dodać przyprawy. Gotować aż groch rozmięknie. W międzyczasie boczek pokroić i podsmażyć, a do zupy dodać na sam koniec gotowania. Doprawić.

II Zimowy Festiwal Zupy zaproszenie (Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

środa, 01 lutego 2012

To moje drugie danie z kuchni marokańskiej, wcześniej robiłam sałatkę i przyznam, że obie potrawy bardzo mi smakowały. To na pewno sprawka mojego nazwiska, które popularne jest w Algierii, czyli sąsiadce Maroka. Więc jako niby Arabka muszę pochwalić tę zupę, pikantną i rozgrzewającą. Przepis pochodzi ze strony Lebanese Recipes i wzięty był na warsztat nie tylko przeze mnie, ale również: Anię, Kabkę, Mirabelkę, Maggie, Emmę, Emilię, Pelę, Michała, Ilonę, Malwinę i Shinju.

Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą

Co jest potrzebne?

  • 1l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 250g ciecierzycy
  • 1 łyżka śmietany

Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą

Co z tym zrobić?

Ciecierzycę namoczyć 12 godzin, a soczewicę 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania. Przygotować litr bulionu, zaś na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Do cebuli dodać wyciśnięty czosnek i wszystkie mielone przyprawy. Do gotującego się bulionu przełożyć zawartość patelni i dodać ziarna ciecierzycy i soczewicy. Następnie dodawać też składniki pomidorowe i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu, aż ciecierzyca będzie się łatwo rozgryzać. Zupę zabieliłam tylko jedna łyżką śmietany, bo wyszła dość gęsta.

II Festiwal Kuchni Arabskiej (Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię (Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE II Zimowy Festiwal Zupy zaproszenie  

czwartek, 26 stycznia 2012

Spodobało mi się wymyślanie zup. Cebulowa nie była zbyt udana, ale już dyniowa podbiła serce moich bliskich. Teraz wyrazili uznanie nad paprykową. Była piekielnie ostra, ale moja rodzina ma wytrzymałe podniebienie i bardzo lubimy ostre dania. Dla złagodzenia tej ostrości dodaliśmy jednak tortellini z suszonymi pomidorami i mozzarellą (ale z paczki, więc taka marna ze mnie kuchenna bogini).

Ostra zupa paprykowa

Co jest potrzebne?

  • 3 czerwone papryki
  • 800ml bulionu
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 papryczki pepperoni
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Ostra zupa paprykowa

Co z tym zrobić?

Paprykę czerwoną obrać ze skórki (podsmażałam ją - to było straszne przeżycie). W międzyczasie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z papryczką pepperoni i kolendrą. Mieszankę tę wrzucić do gotującego się bulionu, a następnie także pokrojoną, niekoniecznie drobno, obraną paprykę. Dodać pozostałe przyprawy i potraktować blenderem. Ewentualnie doprawić.



 
1 , 2
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!