Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Pierogi duże i małe

wtorek, 05 lutego 2013

Dawno już nie piekłam Calzone, bo nie mam ręki do ciasta drożdżowego. To na szczęście wzięło pod uwagę moje słabe rączki i zagniotło się lekko i idealnie. Pierwszy raz przygotowałam je z mięsnym farszem, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo mi smakował, mimo że był zrobiony na łagodną nutę, a ja zdecydowanie wolę ostre potrawy. Mój głodomor płci męskiej też był zadowolony. Jestem mu również bardzo wdzięczna za zrobienie zdjęć.

Przepis ten przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej "Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Calzone z nutą bazylii

 Co jest potrzebne?

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju Kujawski ze smakiem pomidora, czosnku i bazylii

 Farsz:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju Kujawski ze smakiem pomidora, czosnku i bazylii
  • 500g mięsa mielonego 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Calzone z nutą bazyliiCo z tym zrobić?

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju, następnie dodając mięso. Gdy mięso zacznie nabierać szarej barwy, wrzucamy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę. Na koniec wlewamy pomidory i doprawiamy. Farsz jest gotowy gdy woda wyparuje i nabierze on gęstości.

 Ciasto przygotowujemy wcześniej, by miało czas wyrosnąć. W kopcu mąki wydrążamy krater, w który wlewamy mleko i kruszymy drożdże. Gdy drożdze pączkują, dodajemy olej i sól. Całość zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na trzy części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Po nałożeniu farszu z jednego brzegu, zakładamy na niego drugi i zagniatamy brzegi. Pierogi można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać bazylią.

Jak piec?

Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. 

 

wtorek, 14 lutego 2012

Do tej pory z ruskimi miałam styczność raz na ruski rok. Ale w końcu wraz z mamą zabrałyśmy się za ich zrobienie. Więcej było w tym udziału mamy, bo ja tylko obrałam ziemniaki i ulepiłam kilka pierożków. Ale warto było, smakują wszystkim i będą u nas gościć zapewne bardzo często. Bazowałam na przepisie z książki "Kuchnia Polska" pod redakcją prof. Stanisława Bergera. To mój cenny nabytek, z którego zamierzam uczyć się podstaw kuchni rodzimej. :)

Pierogi ruskie

Co jest potrzebne?

Farsz:

  • 80 dag ziemniaków
  • 250g sera białego
  • 50g cebuli (średnia cebula)

Ciasto:

  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • mąka (tyle, ile potrzeba do zagniecenia ciasta)

Pierogi ruskie

Co z tym zrobić?

Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na odrobinie oleju. Ziemniaki obrać i zmielić przez maszynkę razem z serem i cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto zagnieść, rozwałkować, a potem wyciąwszy z niego koła, nakładać w każde nieco farszu i formować pierożki.



sobota, 04 grudnia 2010

Tym razem za kucharzenie z mamą zabrałam się także i ja. Za cel postawiłyśmy sobie alternatywną wersję pizzy, czyli Calzone. To danie dla trzech średnio żarłocznych osób. Tata tym razem nie chciał konsumować. Ale nie dlatego, że takie niedobre! Po prostu nie jest fanem pieczarek. :)

calzone

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki soli
  • ok. 10g świeżych drożdży

Składniki na wnętrze:

Calzone w zasadzie można uzupełniać dowolnie, wedle gustu. Myśmy użyły:

  • plasterki salami
  • pieczarki (niepodsmażane)
  • starty ser
  • paprykę
  • keczup

calzone

Co z tym zrobić?

Ciasto, gdy już wyrosło, podzieliłyśmy na trzy części. Każdą mama rozwałkowała na kształt koła. Wysmarowałam je keczupem (można też sosem czy koncentratem pomidorowym, jeśli ktoś lubi). Następnie na jednej połowie placka ułożyłam pieczarki, ser, salami i paprykę. Drugą połową nakryłam nadzienie i zawinęłam brzegi. Po wierzchu posypałam bazylią i oregano, wcześniej posmarowawszy pieroga jajkiem, by ładnie połyskiwał.

calzone

Jak piec?

Przez 25 minut, w temperaturze 200 stopni.

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!