Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Kotlety, mięsa i szaszłyki

czwartek, 12 maja 2016

Mój mąż jest wspaniałą kucharką. Dzięki niemu upadł mój blog, ale za to jak ja jadam... Mniam. :)

Karkówka w marynacie

Co jest potrzebne?

Mięso

  • 5 kotletów z karkówki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka do smaku
  • trochę oliwy

Ryż

  • woreczek ryżu
  • pół cebuli
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Sałatka

  • 1 pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z cytryny, sól, pieprz

Co z tym zrobić?

Dzień wcześniej mięso marynujemy we wszystkich wymienionych składnikach, cebulę krojąc w półksiężyce, a czosnek zostawiając w ząbkach. Następnego dnia możemy wrzucić je w opiekacz albo na patelnię grillową.

Gotujemy woreczek ryżu, a w międzyczasie na patelni podsmażamy na oliwie cebulę skrojoną w kostkę i doprawiamy dwoma łyżeczkami curry. Gdy ryż się ugotuje, przesypujemy go na patelnię, mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.

środa, 29 lutego 2012

Jest to potrawa kuchni syryjskiej, z którą to kuchnią do czynienia miałam pierwszy raz. Ale jest potwierdzeniem mojej cichej sympatii dla kuchni arabskiej, bo to danie także bardzo przypadło mi do gustu. Jest nieco kwaśne, ale zarówno mi jak i bratu, z którym je jadłam, bardzo zasmakowało. Przepis pochodzi ze strony Orange Blossom Water. Prócz mnie, Shish Tawoug na Zakończenie Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowali także: Maggie, Ania, Michał, Tu-tusia, Dobromiła, Ania z Mopsem, Emma, Mirabelka, Malwina i Pela.

Shish Tawoug

Co jest potrzebne?

  • 350g piersi kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • mała zielona papryka
  • 4 patyczki do szaszłyków

Shish Tawoug

Co z tym zrobić?

Pierś pokroić w kostkę, nadającą się do nadziania na patyczki. Ja kroję w niezbyt wielką, żeby mięso dokładnie mi się usmażyło. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a z pozostałych składników sporządzić marynatę. Do marynaty dodać paprykę. Zanurzyć w niej kurczaka i odstawić na chociaż 12 godzin. Po tym czasie usmażyć na patelni (moim zdaniem patelnia sprawdza się lepiej niż piekarnik). Pozwoliłam sobie "okrasić" ryż tym co pozostało mi na patelni po smażeniu, bo nie miałam serca wyrzucać zielonej papryki.

Nie musiałabym tego robić, gdybym wcześniej zastanowiła się nad przepisem i papryką przeplotła kawałki mięsa. A ja głupia ją poszatkowałam. :P

II Festiwal Kuchni Arabskiej  Kurczak i spółka

sobota, 03 grudnia 2011

Tak egzotycznej potrawy chyba jeszcze nie robiłam. Przede wszystkim nie miałam nigdy w lodówce sosu sojowego czy mleczka kokosowego. Ale blogowanie pozwala mi wypłynąć na szerokie wody i poznawać nowe smaki. Satay, a właściwie sos orzechowy przygotowywałam z przepisu Monikuchy, a razem ze mną, choć na bazie innych przepisów: Malwina, Maggie, Emma, Dobrusia i Michał.

Satay z kurczaka w sosie z masła orzechowego

Co jest potrzebne?

Szaszłyki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1/2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 3 łyżeczki oleju

Sos:

  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta chili

Satay z kurczaka w sosie z masła orzechowego

Co z tym zrobić?

Składniki do marynaty mieszamy ze sobą, a dodawszy pokrojone kawałki piersi, odstawiamy na 6 godzin. Patyczki namaczamy w wodzie ok. pół godziny, żeby się mocno nie przypaliły.

Aby przygotować sos, w garnku, na małym ogniu mieszamy mleczko kokosowe, masło orzechowe i resztę składników. Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje.

Jak piec?

Opiekać po kilka minut z każdej strony w temperaturze 220 stopni.

Z Widelcem po AzjiMasło orzechowe - na słodko i wytrawnie. Kuchnie Świata... Od kuchni

wtorek, 15 listopada 2011

Jeszcze nigdy tak często nie dodawałam przepisów. Sprawcą takiego mojego zachowania jest akcja organizowana przez serwis zPierwszegoTłoczenia. Ten schab robimy bardzo często, można by rzec, że to takie kulinarne koło ratunkowe. Zarzucane, gdy nie ma lepszych pomysłów. Co ciekawe lubię go, nienawidząc jednocześnie kotletów schabowych. :)

Schab w sosie własnym

Co jest potrzebne?

  • 5 plastrów schabu
  • 1/2 cebuli
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • mąka, śmietana

Schab w sosie własnym

Co z tym zrobić?

Przyprawione mięso przysmażyć aż do zarumienienia, w międzyczasie wkrajając cebulę. Następnie zalać je wodą tak, aby przykryła schab. Wrzucić liść laurowy, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos zatrzepać mąką i śmietaną.



 
1 , 2
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!