Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Sałatka

środa, 29 maja 2013

Tę prostą sałatkę przyrządziła moja mama. Jadła ją u ciotki i postanowiła zrobić w domu. Muszę przyznać, że ta zielona sałatka jest bardzo dobra w smaku.

 Brokułowa sałatka z szynką, kukurydzą i jajkiem

Co jest potrzebne?

  • 1 bukiet brokuła
  • 4 jajka
  • 200g kukurydzy z puszki
  • 100g szynki konserwowej
  • majonez (3-5 łyżek)
  • sól, pieprz

Brokułowa sałatka z szynką, kukurydzą i jajkiem

Co z tym zrobić?

Brokuła około 10 minut gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Szynkę kroimy w kostkę, podobnie ugotowane na twardo jajka. Składniki mieszamy z odcedzoną kukurydzą i dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku.

 Kwiatożercy 2013

czwartek, 08 grudnia 2011

Nie jest to może wyszukana sałatka i nie jest wytrawna, a takie wolę zdecydowanie bardziej. Ale pomysł na nią przyszedł mi do głowy w związku z IV Barkiem Sałatkowym i zakresem składników jakie można wykorzystać. Przypomniała mi pyszne babeczki z wesela kuzyna, w których były różne gatunki serów i winogrono. Dziwię się sobie, że jeszcze tych babeczek nie powtórzyłam. A w sałatce wpasowałam się w pomarańcze, cynamon i bakalie. Sałatki w ramach wspólnego gotowania zrobiły także: Malwina, Ania, Pela, Dobrusia i Michał.

Sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym

Co jest potrzebne?

  • połowa pomarańczy
  • połowa sera Camembert
  • pół szklanki rodzynek
  • ćwiartka jabłuszka
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropli cytryny

Sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym

 Co z tym zrobić?

Cząstki pomarańczy pokroić na połówki, jabłko i ser w paski. Rodzynki namoczyć we wrzątku i odcedzone dorzucić do pozostałych składników. Posypać cynamonem.

IV Bar Sałatkowy- wigilijnie i świątecznie

poniedziałek, 31 października 2011

Dawniej sałatek miałam jak na lekarstwo, a teraz wklejam jedną po drugiej. :) Ale to dzięki wspólnemu gotowaniu, do którego wciągnęła mnie Malwina. Tym razem pichciłam również z Emmą, Maggie i Malwiną. Gdybym miała ułożyć ranking ostatnio próbowanych sałatek, na pewno Waldorf zająłby trzecie miejsce. Z drugim i pierwszym miałabym problem. Bo marokańska ma ciekawszy smak, za to libańską "łatwiej" się je. Może to przez podobieństwo do sałatki greckiej. Myślę, że jednak libańska zajęłaby pierwszą lokatę. Przygotowałam pół porcji, bazując na przepisie z Lebanese Recipes.

Libańska sałatka z pitą i fasolą

Co jest potrzebne?

  • 1 pita
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka fasoli (u mnie biała drobna)
  • 1 pomidor
  • ćwiartka zielonego ogórka
  • duży liść sałaty
  • pół kostki sera typu feta (100g)
  • 1 łyżka mięty (rozdarłam herbatkę :P)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku

Libańska sałatka z pitą i fasolą

Co z tym robić?

Fasolę, jeśli jest sucha trzeba zamoczyć na 12 godzin, a następnie gotować około godziny. Pitę upiec i pokroić na kawałki (dodałam ją na końcu). Podobnie postąpić z pomidorem, ogórkiem i serem, jeśli jest w kostce. Sałatę porwać na drobne kawałki, wsypać fasolkę. Czosnek wycisnąć, miętę wsypać do sałatki. Kumin i sok z cytryny wymieszałam z oliwą i zalałam tym sosem sałatkę, następnie mieszając ją. W zasadzie ta kolejność chyba nie ma większego znaczenia. :)

III Bar sałatkowy - Sałatki z różnych stron świata Kuchnie Świata... Od kuchni Z Widelcem po Azji 

środa, 26 października 2011

Sałatki raczej nigdy nie były moją mocną stroną. Nie miałam ciekawych pomysłów na ich przyrządzenie, a w domu robiło się głównie te tradycyjne. Może dlatego chętnie przyłączyłam się do wspólnego gotowania i przygotowania sałatki marokańskiej ze strony mediterr asian cooking. Razem ze mną przygotowały ją: Ilka, Justyś, Shinju, Maggie, Malwina i Eve. Sałatka nam zasmakowała, chociaż ma dość ciekawy smak. Taki trochę gorzki, trochę słodki. Ale było warto biegać po Bełchatowie i Łodzi w poszukiwaniu przypraw. :)

Marokańska sałatka z ciecierzycą i kuskus

Co jest potrzebne?

  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 szklanka ciecierzycy (pół suchej)
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki natki pietruszki

Marokańska sałatka z ciecierzycą i kuskus

Co z tym zrobić?

Suchą ciecierzycę trzeba zalać ciepłą wodą na 12 godzin. A następnego dnia pogotować przez około godzinę. Kuskus zalewamy wrzątkiem do poziomu 0,5cm nad kaszkę. Rodzynki także zalewamy wrzątkiem. Po wymieszaniu tych składników, które wymagały troszkę zachodu, można dodawać pozostałe. Czosnek wyciskamy przez praskę, marchewkę trzemy na tarce o oczkach "łezkach", paprykę kroimy w krótkie paseczki, a cebulę w pióra. Wsypujemy natkę, skrapiamy cytryną. Z oliwy i przypraw trzeba sporządzić sos, zalać nim sałatkę i wymieszać.

III Bar sałatkowy - Sałatki z różnych stron świata Kuchnie Świata... Od kuchni

 
1 , 2 , 3
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!