Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Chleb i bułki

wtorek, 03 kwietnia 2012

To mój pierwszy chleb pieczony na wytrawnie. No dobra drugi, ale pierwszy był niewypałem, na który pokusiłam się, bo nie wymagał zagniatania. Ten zagniotła mi mama, bo mnie samą pobolewają stawy. Staw to woda, woda to młyn, a młyn to...mąka! W ten jakże płynny sposób mogę podziękować firmie Gdańskie Młyny za przesyłkę i przyznać, że nie spodziewałam się zauważenia przez jakiegokolwiek producenta czegokolwiek. Ale moje przyznanie się do spartolenia pierwszego chleba, to chyba nie najlepsza reklama. :P Dodać powinnam jeszcze, że przepis pochodzi z bloga Kornika.

Chlebek pełnoziarnisty z rozmarynem

Co jest potrzebne?

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ser żółty
  • oliwa

Chlebek pełnoziarnisty z rozmarynem

Co z tym zrobić?

Obie mąki wsypać do dużej misy i zrobić pośrodku dziurę, do której należy wlać część wody i rozdrobnić w niej drożdże z cukrem. Gdy zaczną pęcznieć, wsypać sól i dwie łyżeczki rozmaryny i zagnieść ciasto. Wody w razie potrzeby dolać nieco więcej. Wyrobione ciasto posmarować oliwą i odłożyć do wyrośnięcia na około dwie godziny. Ja oczywiście byłam niecierpliwa i z chleba wyszedł mi chlebek, bo za szybko włożyłam go do brytfanny. Przed pieczeniem posmarować go jeszcze raz oliwą, ułożyć ser i posypać pozostałym rozmarynem.

Jak piec?

Przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Użyłam brytfanny o wymiarach 25x14.

(Zielnik Kuchenny 2012 Seromaniacy

czwartek, 22 września 2011

Zdjęcia tych bułek długo czekały na swoją kolej i z tego oczekiwania zapomniałam, od kogo zaczerpnęłam przepis. I samego przepisu też w zasadzie nie zapisałam. Jeśli to nie jest właściwy przepis to i tak myślę, że się nie zawiedziecie, mimo że ciut go dostosowałam do siebie.

Pszenna bułka cebulowa

Co jest potrzebne?

  • 400g mąki
  • 50g drożdży
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 190ml ciepłego mleka
  • cebula

Pszenna bułka cebulowa

Co z tym zrobić?

Część mleka podgrzać i rozkruszyć w niej drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru. Pozostałe składniki wymieszać i dodać do nich rozczyn, gdy już zacznie "działać". Wyrobić ciasto, podsypując ewentualnie mąką. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia, a potem jeszcze ciepłą dodać do ciasta i ponownie je wyrobić. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, a następnie uformować bułeczki, które także można odłożyć w ciepłe miejsce, by wyrosły do pożądanych rozmiarów. Dominika dodawała samo białko do ciasta, zaś żółtkiem smarowała bułeczki z wierzchu. Ja dodałam do ciasta całe jajko i zrezygnowałam z lakierowania bułek.

Jak piec?

W temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.

sobota, 30 lipca 2011

Pieczarka to mój ulubiony grzyb i jedyny, który mogę spożywać bez późniejszego bólu żołądka. Toteż często z niej korzystam i na szczęście moją sympatię podziela mama i Mariusz. Najczęściej jemy zapiekanki i pizzę, czasem zupę. Ale już dawno marzyły mi się takie właśnie bułki jak te u Malwiny. Podobne kupowała nam dawniej mama i byliśmy ich wielkimi amatorami. Teraz sama będę sobie je wypiekać. Szkoda tylko, że obranie i pokrojenie pieczarek doprowadziło do zesztywnienia mojej dłoni. :P

Bułki z pieczarkami

Co jest potrzebne?

Farsz:

  • 0,5kg pieczarek
  • 1-2 małe cebule
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklani mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży

Bułki z pieczarkami

Co z tym zrobić?

Drożdże mieszamy z mlekiem i czekamy aż zaczną "działać". Mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami, na koniec dodając olej. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie można zająć się farszem. Pieczarkę należy pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Ciasto podzielić na równe części, moje dało mi aż 12 bułeczek. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek. Po nałożeniu farszu zaginać je jak pieroga, z boku i zawijać pod spód. Można posmarować rozkłóconym jajkiem.

Jak piec?

W temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

Faszerowany zawrót głowy

środa, 20 lipca 2011

Od dłuższego czasu chodziło za mną Calzone, ale za każdym razem Mariusz zabierał pieczarki na pizzę i koniec końców sama się na nią kusiłam. Akurat wczoraj odkryłam, że Urtica wkleiła przepis na bułeczki z koperkiem i szybko postanowiłam je wykonać. Bardzo pyszne i sądzę, że będziemy je często powtarzać. Następnym razem na pewno z świeżym koperkiem i nie z połowy porcji jak teraz. Przepis podaję przed podziałem składników na pół.

Koperkowe bułeczki z nadzieniem

Co jest potrzebne?

  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko + 1 do posmarowania
  • 4 łyżki koperku
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szynka i ser do nadziania

Koperkowe bułeczki z nadzieniem

Co z tym zrobić?

Z drożdży, cukru, mąki uformowanej w kopiec i mleka przygotowujemy rozczyn. Po krótkim czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Gdy odstawione trochę urośnie, dzielimy je na kilka części (ja zrobiłam cztery). Każdą z nich rozwałkowujemy i układamy nadzienie, które wraz z ciastem zawijamy jak ślimaka. Otwarte boki ciasta zawijamy pod spód, a całe bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Jak piec?

Przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

 Faszerowany zawrót głowy

 
1 , 2 , 3
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!