Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Placki i racuchy

niedziela, 12 czerwca 2011

Wersja w cieście naleśnikowym jest naszym ulepszeniem tej prostej potrawy, jaką kiedyś poczęstowała nas ciotka. Ona roladę ustrzycką obtaczała jak kotleta, czyli w bułce tartej. Największym amatorem jest mój brat, zwłaszcza gdy zakupiony ser okazuje się być bardzo słonym. Ja zaś uwielbiam żurawinę.

Rolada ustrzycka z żurawiną

Co jest potrzebne?

  • ok. 300g rolady ustrzyckiej
  • ciasto naleśnikowe na 1 jajko
  • żurawina w słoiczku

Rolada ustrzycka z żurawiną

Co z tym zrobić?

Roladę pokroić w talarki i obtoczyć w cieście naleśnikowym. Smażyć na oleju. Na koniec ułożyć na wierzchu żurawinę. I zajadać się. :)

 Durszlak

środa, 23 marca 2011

Potrawy proste i nie wymagające zbyt wielkiego nakładu energii, zawsze będę sobie cenić. Dla urozmaicenia zrobiłyśmy ostatnio alternatywną wersję placków ziemniaczanych i wypróbowałyśmy ją z żurawiną i jajkiem sadzonym. Okazały się bardzo pożywne, zapewne za sprawą ziemniaków.

Placki z gotowanych ziemniaków

Co jest potrzebne?

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 szklanki mąki (dosypywać aż do uzyskania odpowiedniej sprężystości ciasta)
  • 1 łyżka soli

Placki z gotowanych ziemniaków

Co z tym zrobić?

Ziemniaki ugotować, dodając do wody łyżkę soli. Po przestudzeniu skręcić je przez maszynkę. Następnie zagnieść z mąką i jajkiem. Powstałe ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrajać placuszki. Smażyć na oleju. My zjedliśmy nasze z jajkiem sadzonym i żurawiną.

czwartek, 24 lutego 2011
Pomysł na przygotowanie placka Lahmajoun pojawił się po obejrzeniu odcinka programu Makłowicz w Podróży, który opowiadał o Armenii. W programie powiedziano tylko z czego przyrządza się placek. Skład farszu sporządziłam na podstawie lektury kilku przepisów. Raczej nie wymieniano w nich wieprzowiny, ale ja dodałam licząc, że męska część rodziny jednak skosztuje. Koniec końców zjadłam go tylko z mamą, która uważała, że lepszy byłby placek drożdżowy. Mnie smakował ten, który podam. :)

Ormiański Lahmajoun

Co jest potrzebne?

Ciasto (cztery placki):

  • 3 szklanki mąki
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczytpa soli

Farsz:

  • 300g mielonego mięsa wołowego lub baraniny (u nas wieprzowo-wołowe)
  • 1 nieduża papryka
  • 1 pomidor (dla koloru dodałyśmy jeszcze koncentratu pomidorowego)
  • 1 nieduża cebula
  • przyprawy wedle smaku: sól, pieprz (u nas biały), ziele angielskie, ostra papryka, oregano, natka pietruszki

Ormiański Lahmajoun

Co z tym zrobić?

Składniki ciasta zagnieść i podzieliwszy na cztery części rozwałkować na około 3mm. Pan Makłowicz mówi, że ciasto powinno być cienkie. Z drugiej strony nie może jednak przypominać suchara, więc nie wałkowałam go zbyt mocno. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z mięsem oraz pokrojonym pomidorem. Przyprawiać wedle uznania, najlepiej żeby było ostro i pikantnie. Wyłożyć farsz na surowe placki i upiec.

Jak piec?

Przez 20-25 minut, min. 230 stopni.

Kuchnie Świata... Od kuchni

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!