Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Gulasz i curry

niedziela, 19 sierpnia 2012

Ten przepis jest moim pomysłem, całkiem z resztą udanym. A początkowo bałam się, że rodzinie nie zasmakuje ta moja potrawa. W smaku przez dodanie dyni stała się lekko słodka, a po dosypaniu przypraw słodko-ostra. Ale mama i Mariusz byli zachwyceni, chociaż myślę, że po prostu byli głodni. :) To quasi-curry jest elementem wspólnego gotowania w związku z zakończeniem akcji o kuchni indyjskiej, do którego dołączyły także: Mirabelka, Maggie, Ewelina, Gula, Michał i Bartoldzik.

Dynia z soczewicą

Co jest potrzebne?

  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 80 dag dyni
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała czerwona papryka
  • puszka pomidorów (400g)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/8 łyżeczki chili
  • sól i pieprz

Dynia z soczewicą

Co z tym zrobić?

Na około godzinę przed smażeniem soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić. Na oliwie podsmażyć cebulę z kolendrą. Gdy zacznie się szklić, wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Paprykę pokroić w krótkie paseczki i dodać na patelnię. Wlać pomidory i zacząć doprawiać pozostałymi przyprawami.

Kuchnia indyjska 

poniedziałek, 09 lipca 2012

Dania, które da się usmażyć brudząc jedną patelnię, zdominowały moją kuchnię. Po blogu tego nie widać, ale non stop powtarzamy z mamą takie kombinacje na obiad. Ta jest nieco inna, ale tylko dlatego, że znów bez celu kupiłyśmy puszkę czerwonej fasoli. Cel został odnaleziony. :)

Kurczak z papryką i czerwoną fasolkąCo jest potrzebne?

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki siekanej pepperoni
  • 6 łyżeczek sosu sojowego
  • sól i ostra papryka

Kurczak z papryką i czerwoną fasolką

Co z tym zrobić?

Cebulę kroimy w pióra i smażymy z pepperoni, dorzucając także posiekaną w kostkę pierś kurczaka. Następnie należy pokroić w paski paprykę, zetrzeć marchewkę na dużych oczkach tarki i dodać je na patelnię. Po kilku minutach wlać pomidory oraz fasolkę i doprawić. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

sobota, 19 maja 2012

Nie wiem czy prawdziwy Meksykanin nie zastrzeliłby mnie za nazwanie mojej potrawy chili con carne. Pewnie by to zrobił, ale na szczęście nie znam żadnego. :) Potrawę zrobiłam z własnego przepisu, który ułożyłam oglądając kilka innych na blogach i wnętrze mojej lodówki. Dodaję go do akcji kuchni meksykańskiej, a razem ze mną: Maggie, Michał, Pela, Wiera, Mirabelka, Malwina, Magda i Mopsik.

Chili con carne

Co jest potrzebne?

  • 300g mięsa mielonego (niestety wieprzowe)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżeczki siekanego pepperoni
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki chili
  • pieprz, sól

Chili con carne

Co z tym zrobić?

Cebulę skroić w pióra i podsmażyć z mięsem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Gdy mięso zacznie szarzeć, wrzucić pokrojoną paprykę i przyprawy, a następnie zalać pomidorami. Dodać także czerwoną fasolę i smażyć, aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej podawać z ryżem, bo jego łagodność zneutralizuje pikantny smak chili.

Hola Mexico 2 Pomidorowe inspiracje

wtorek, 01 maja 2012

Zapuściłam swój blog i chwilowo zatraciłam serce do gotowania. Ale odradzam się w kuchni para-meksykańskiej i daje nią znak, że jeszcze tu wrócę. Bo jak można zrezygnować z jedzenia na przykład takich pyszności jak ten gulasz. Smakował nawet sąsiadce, która akurat wpadła do nas na herbatę. Przy okazji rozpoczynam nim wraz z Maggie, Malwiną, Shinju, Magdą i Paszczakiem akcję poświęconą kuchni meksykańskiej. Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood.

Meksykański gulasz z klopsikami

Co jest potrzebne?

  • 350g mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3 łyżeczki krojonej papryczki pepperoni
  • puszka pomidorów (400g)
  • puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • ryż do podania

Meksykański gulasz z klopsikamiCo z tym zrobić?

Z doprawionego mięsa, jajka i bułki zagnieść klopsiki. Można do nich dodać połowę kuminu i kolendry, ja tego nie zrobiłam i trochę żałuję, bo sos był zbyt nimi przesiąknięty. Gotowe klopsy wrzucić na patelnię, na której wcześniej podsmażyliśmy cebulę z kuminem i kolendrą. Wtedy też dorzucamy papryczkę pepperoni. Gdy klopsiki nieco się podsmażą, można wrzucić pomidory, a puszkę po nich zalać wodą, którą również dodać do dania. Dorzucić fasolę i gotować aż do zagęstnienia.

Hola Mexico 2 Pomidorowe inspiracje

 
1 , 2 , 3
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!