Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Warzywa smażone i faszerowane

poniedziałek, 01 lipca 2013

To danie przygotował Kuba. Swoją drogą coraz więcej potraw na moim blogu wychodzi z jego inspiracji, a ostatnio nawet spod jego ręki. Wracając jednak do gołąbków, muszę przyznać, że były smaczne. Na tyle, ile można się tego spodziewać po gotującym facecie. :) Przepis pochodzi z programu Adam po pracy na kanale Kuchnia+ i został przez nas nieco zmieniony.

Gołąbki z wędzonym łososiem i dorszem

Co jest potrzebne?

  • 500g fileta z dorsza
  • 100g wędzonego łososia
  • 100g ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 suszone pomidory w zalewie
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • kapusta (najlepiej włoska, my użyliśmy zwyczajnej)
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • koperek
  • sól, pieprz

Gołąbki z wędzonym łososiem i dorszem

Co z tym zrobić?

Dorsza miksujemy razem z jajkiem i śmietaną. Wyjmujemy go do miski i dodajemy posiekanego łososia, ugotowany wcześniej ryż, pomidory z zalewy oraz przyprawy t.j. sól, pieprz i przyprawę do ryb. W tym czasie sparzamy kapustę, by liście były miękkie. Skrajamy z nich twardą część i układając farsz w środku, zawijamy. Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym i zalewamy ugotowanymi wcześniej na patelni pomidorami z koperkiem i listkami laurowymi.

Gołąbki z wędzonym łososiem i dorszem

Jak piec?

Zapiekamy pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 160 stopni.



czwartek, 06 września 2012

A przynajmniej coś na jego wzór. Mama chciała usmażyć leczo i dodać do niego pieczarki, a wtedy mi przypomniała się ta potrawa. Była trochę sceptyczna do podsmażania wszystkiego osobno, ale miło się zaskoczyła, bo obiad wyszedł nam przepyszny.

Ratatouille z pieczarkami

Co jest potrzebne?

  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • 1 duża cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 2 średnie cukinie
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól i oliwa

Ratatouille z pieczarkami

Co z tym zrobić?

Najpierw na patelnię wrzucamy cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, można wrzucić obie papryki. Smażymy je do momentu, aż zmiękną. Wtedy przekładamy zawartość patelni do osobnego garnka (nie wstawiamy go póki co na gaz). Zaczynamy smażyć pieczarki, które następnie także odkładamy do przygotowanego wcześniej garnka. Na koniec na patelnię wrzucamy cukinię, a gdy zacznie kruszeć dolewamy pomidory w puszce. Wsypujemy także zioła. Gdy pomidory nieco zgęstnieją, dokładamy je do garnka. Dopiero wtedy wstawiamy go na gaz i dusimy warzywa przez kilka minut.

 

sobota, 12 maja 2012

Ta papryka bardzo przypomina wklejaną jakiś czas temu. Ale tylko przypomina, bo postanowiłyśmy zmienić nieco jej farsz. Wyszedł nieco płynny, więc pominęłyśmy element smażenia całej papryki na patelni. Z sosem było więc nieco problemu, ale efekt i tak nas zadowolił. Spodziewam się linczu przeciwników koncentratu i podravki, ale uwierzcie, że zjadłam i przeżyłam. :P

Papryka z pomidorowym farszem

Co jest potrzebne?

  • 5 papryk
  • 60dag mięsa mielonego (indycze)
  • puszka pomidorów (400g)
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki posiekanej pepperoni
  • 1 namoczona kajzerka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka Podravki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki majeranku, 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego, sól i pieprz oraz mąka do zatrzepania

Papryka z pomidorowym farszem

Co z tym zrobić?

Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i pepperoni. Wrzucamy mięso, następnie przyprawy, porwaną na kawałki bułkę i pomidory. Gdy farsz zacznie gęstnieć, nadziewamy nim papryki i układamy w garnku. Zalewamy go wodą, ale tak, aby papryka wystawała ponad jej poziom. Następnie do owej wody wrzucamy wszystkie elementy ostatniego podpunktu z listy składników i po 20 minutach gotowania, zagęstniamy sos mąką rozmieszaną z wodą z papryk.

Pomidorowe inspiracje

wtorek, 17 kwietnia 2012

Moja mama robi najlepszy bigos na świecie i nikt mi nie wmówi, że tak nie jest. Każdy inny jaki do tej pory próbowałam, nie dorównywał mu. Szkoda, że nie mogę przez monitor każdego poczęstować, bo przepis na pewno nie odda smaku tego ideału. Ta wielka czarna plama na zdjęciu to grzyb. Mama wkłada je w całości, żebym ja mogła wyławiać, bo po zjedzeniu grzybów zwijam się z bólu. :)

Bigos

Co jest potrzebne?

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 10 suszonych grzybów
  • 85dag łopatki wieprzowej
  • 60dag surowego boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka Podravki
  • 2 małe listki laurowe
  • sól, pieprz

Co z tym zrobić?

Kapustę zalać gorącą wodą, a gdy przestygnie wycisnąć i wrzucić do garnka z wodą. Na początek woda powinna zrównać się poziomem z kapustą, potem można dolewać, jeśli konsystencja nie będzie nam odpowiadać. Wstawić na ogień, dodać majeranek, listki, podravkę i paprykę. Grzyby zalać wrzątkiem i następnie odcedzone oraz przepłukane dorzucić do kapusty. Łopatkę i boczek kroimy w kostkę. Najpierw na patelnię wrzucamy łopatkę, a gdy się podsmaży dodajemy połowę drobno pokrojonej cebuli. Gdy cebula uzyska lekko brązowy kolor, zawartość patelni przekładamy do garnka. Opróżnioną patelnię zalewamy wodą (pół szklanki), zagotowujemy i także przelewamy do garnka. Na czystej patelni podsmażamy boczek z drugą połową cebuli i także po podsmażeniu dodajemy do bigosu. Doprawiamy i gotujemy około 4 godziny, co jakiś czas mieszając. Mama lubi czasem rozkładać gotowanie na dwa dni, bo ma wrażenie, że to dobrze służy smakowi. :)

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!