Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Babeczki i muffiny

poniedziałek, 07 maja 2012

Muffiny przywracają chęć do pieczenia. Kilka minut, masa upapranych naczyń, tylko 12 babeczek, ale radość z zjadania niesamowita. W połowie szykowania się do pieczenia zauważyłam, że nie mam mąki pszennej. Już się miałam popłakać, bo jestem zbyt leniwa, żeby wyjść do sklepu, ale odnalazłam w dolnej szafce mąkę do pizzy. Dostałam ją tak jak pełnoziarnistą od firmy Gdańskie Młyny. Wiem, że powinnam zrobić z niej pizzę i zrobiłam, ale nie warto jej wklejać, bo korzystamy ciągle z jednego, już publikowanego przepisu. W muffinach z bloga Słodkie Fantazje sprawdziła się równie wyśmienicie, no i przecież uratowała mnie od wychodzenia na dwór. :)

Muffiny pomarańczowe z migdałamiCo jest potrzebne?

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 30g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 80g masła
  • 100ml soku z pomarańczy (świeży uzupełniłam kartonowym)
  • 100ml mleka
  • 1 jajko

Pomarańczowe muffiny z migdałami

Co z tym zrobić?

Masło roztopić i ostudzone wymieszać z mokrymi składnikami. Osobno połączyć składniki suche, a następnie wszystkie razem wymieszać. Mieszać raczej krótko, bo ciasto powinno pozostać lekko grudkowate.

Jak piec?

W temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

  

sobota, 21 stycznia 2012

Kiedyś wspominałam, że kupiłam w Lidlu trzy książki kucharskie. W miarę zapoznawania się z nimi najbardziej spodobały mi się Muffiny. Przynajmniej nie każą kupować kalmarów, dzika i przegrzebków. Muffiny są bardzo proste, a miód jest wyczuwalny. Bałam się, że będzie tylko substancją słodzącą. :)

Miodowe muffiny

Co jest potrzebne?

  • 250g mąki (1,5 szklanki)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 100g cukru (pół szklanki)
  • 125g masła
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki miodu
  • 100ml mleka

Miodowe muffiny

Co z tym zrobić?

Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. W osobnym naczyniu rozmącić jajko, wymieszać je z cukrem, jogurtem, roztopionym masłem, miodem i mlekiem. Wmieszać do mąki, aż składniki się połączą. Przelać do 12 papilotek.

Jak piec?

W temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Studzić w piekarniku.

niedziela, 04 grudnia 2011

Te muffinki mogłabym nazwać wulkanicznymi albo zadedykować je Pompejom. Ptasie mleczko w czasie pieczenia wybuchnęło i rozlało się wątpliwie efektownie na muffinie. A, że to co dziwne budzi zaciekawienie, to myślę, że spodobałyby się pewnemu bohaterowi powieści "Ania ze Złotego Brzegu" L.M. Montgomery. Muffiny kończą akcję 100 Lat z Lucy Maud w kuchni. Owym bohaterem jest mały Jim:

"Czy nie sądzi pani, że mogłybyśmy zrobić jutro kurczaka na obiad? Aby trochę to uczcić, że tak powiem. A mały Jim dostanie na śniadanie swoje ulubione muffiny."

Razem ze mną muffiny piekły także: Malwina, Maggie, Emma, Dobrusia, Shinju, Pela, Chantel, Gin, Ania i Michał.

Kakaowe muffiny z ptasim mleczkiem

Co jest potrzebne?

  • 1 szklanka mąki
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g śmietany
  • 6 ptasich mleczek
  • 2 łyżki kakao

Kakaowe muffiny z ptasim mleczkiem

Co z tym zrobić?

Masło roztopić. Połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać. Na wierzch wetknąć po połówce ptasiego mleczka.

Jak piec?

W temperaturze 185 stopni przez 30-35 minut do zarumienienia.

100 lat z Lucy Maud (w kuchni)

sobota, 12 listopada 2011

Dawno nie piekłam muffin, mimo że ostatnio nabyłam książkę na ich temat. I nowe papilotki w fioletową albo różową kratkę. Postanowiłam więc wypróbować wreszcie jakiś przepis i wybór padł na gruszkowe. Od siebie dodałam im troszkę orzechów, bo niewiele zostało mi ich po babce orzechowej. Dzięki temu dodatkowi, mogę dołączyć do Orzechowego Tygodnia. Co prawda zmniejszyłam ilość składników, bo przepis był na 14 papilotek, ale później moje 12 było niepełne, więc podam pierwotne proporcje.

Muffiny gruszkowe z orzechami laskowymi

 Co jest potrzebne?

  • 1 gruszka
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 125g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80ml oleju
  • 250g jogurtu naturalnego
  • garstka orzechów laskowych

Muffiny gruszkowe z orzechami laskowymi

Co z tym zrobić?

Gruszkę umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Mąkę zmieszać z proszkiem i sodą. Osobno zmącić jajko i dodać je do mąki, razem z cukrami, jogurtem i gruszkami. Po napełnieniu papilotek, na wierzchu ułożyć orzechy.

Jak piec?

Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić przy otwartym piekarniku.


 
1 , 2 , 3
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!