Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Ryby

wtorek, 25 października 2016

Mąż zaserwował mi dziś na obiad przepyszną rybę. Dla mnie każda forma jej przygotowania jest dobra, jeśli tylko nie zostaje użyta panierka. A chyba nawet lepsza od samej ryby jest surówka. :)

Dorsz w zielonym pesto

Co jest potrzebne?

Pesto:

  • 1/2 krzaczka bazylii
  • 50g orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Ryba:

  • 4 średnie filety z dorsza (~500g)
  • pesto

Sałatka:

  • średnie jabłko
  • 1/2 pora
  • 1/2 małej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • pesto

Co z tym zrobić?

Obrywamy listki bazylii i płuczemy je. Wrzucamy do pojemniczka, dodajemy orzechy nerkowca, czosnek i przyprawy oraz oliwę, a następnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Rybę płuczemy i obsuszoną smarujemy pesto od wierzchu. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Obieramy jabłko i ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Pora kroimy w półplasterki, łączymy z jabłkiem i mieszamy z pesto dodając 2 łyżeczki cukru.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

To przecież jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, a ja pierwszy raz podeszłam do jej wykonania. Tak po prawdzie, to jadłam ją może ze trzy razy. Ale myślę, że teraz wejdzie do naszego kanonu świątecznego. Proporcje i składniki podał Kuba. A ja zrobiłam z tego pyszne danie. :)

Ryba po grecku

Co jest potrzebne?

  • 0,7kg ryby (użyłyśmy mintaja)
  • mąka, bułka tarta i jajko do panierki
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • pomidory z puszki
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Ryba po grecku

Co z tym zrobić?

Rybę solimy, pieprzymy i kroimy na kawałki, które następnie obtaczamy w panierce i smażymy. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zeszklenia na oleju cebuli pokrojonej w pióra. Marchewkę i pietruszkę kroimy w krążki, zaś seler w kostkę i również wrzucamy na patelnię. Gdy warzywa zaczynają mięknąć, wlewamy pomidory, a także sok z cytryny. Nie użyłam soku z całego owocu, gdyż była dość soczysta, dlatego trzeba cytrynić do smaku. :) Doprawiamy, a gdy farsz zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec układamy potrawę warstwami, poczynając od farszu.

 Wigilia 2013

sobota, 07 grudnia 2013

Nie lubię gotować pojedynczo. Lepiej czuję się gdy ktoś mi towarzyszy, nawet jak bardziej przeszkadza niż pomaga. A pomocnik tak zdolny jak mój Jakub to skarb. Dzisiejszy obiad był jego pomysłem, podpatrzonym z resztą od Ewy Wachowicz. W odcinku 89 przygotowywała ona w podobny sposób solę.

Dorsz w pomidorowej salsie pod serową pierzynką

Co jest potrzebne?

  • 1kg dorsza w płatach
  • ok. 50g masła
  • połówka cytryny
  • szczypta pieprzu
  • puszka pomidorów
  • mała cebula
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki siekanej papryczki pepperoni
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 200g żółtego sera
  • 2 kromki chleba

Co z tym zrobić?

Spód blaszki posmarować roztopionym masłem. Do pozostałego masła dodać sok z cytryny i szczyptę pieprzu. Tą mieszanką posmarować ułożone na płasko i posolone wcześniej ryby. W miseczce przygotować salsę z pomidorów, cebuli i przypraw, doprawiając do smaku. Salsę rozłożyć na rybach. Na koniec zetrzeć ser i wymieszać go z pokruszonym środkiem kromek chleba. Posypać tak przygotowanym serem ryby.

Jak piec?

W temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

środa, 24 kwietnia 2013

Jak ostatnio dobrze widać, nie mam werwy do gotowania. Powtarzam stare dania, ale zazwyczaj to mama rządzi ostatnio w kuchni. Ale żeby tak całkiem nie zamrzeć w blogowaniu, wrzucę mój ostatni wyczyn. Lubię pasty rybne, a ta jest pierwszą jaką zrobiłam. Oczywiście stosownie prostacką w stosunku do moich pierwszych prób. :)

Prosta pasta z makreli

Co jest potrzebne?

  • wędzona makrela (ok. 300g)
  • połówka małej cebuli
  • 3 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz

Prosta pasta z makreli

Co z tym zrobić?

Makrelę należy porządnie zgnieść, na przykład za pomocą widelca. Następnie wkroić w nią cebulkę, ciętą w drobną kostkę. Wmieszać majonez, doprawić i zajadać. Przechowywać w lodówce.

Tagi: cebula ryba
13:01, pluskotka , Ryby
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!