Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Tarta i pizza

wtorek, 26 lipca 2011

Nie cierpię zabaw blogowych, ale ucieszyło mnie naturalnie, że UrticaZauberi wyróżniły mnie w ten sposób. Przepraszam dziewczyny, ale nie potrafię się uzewnętrzniać. Siedziałam nad tym pół godziny i co chwilę kasowałam to co napisałam. Moje myśli błądzą teraz w zupełnie innym kierunku. W ramach wdzięczności dedykuję wam moją drugą w życiu tartę. Robiłam ją na wyczucie, wyszła przepyszna. :)

Tarta sernikowa z malinami

Co jest potrzebne?

Spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 125g margaryny
  • 2,5 łyżki kakao

Masa:

  • 350-400g sera (zmielonego)
  • 2 białka + 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania budyniu karmelowego
  • 75g margaryny
  • maliny

Tarta sernikowa z malinami

Co z tym zrobić?

Składniki na kruchy spód zagnieść i ułożyć na spodzie blachy. Masę serową przygotować miksując ser z żółtkami, roztopioną margaryną, cukrem i budyniem. Białka ubić i także dodać do masy. Po wylaniu jej na kakaowy spód, powtykać maliny.

Jak piec?

W temperaturze 180 stopni przez godzinę.

W malinowym chruśniaku Tarty na wszystkie sposoby Owocowe szaleństwo

wtorek, 28 czerwca 2011

Co już pewnie widać, zachłystuję się możliwościami ciasta francuskiego. Ostatnio już kilka razy robiliśmy tę tartę, choć ta nazwa kojarzy mi się raczej z okrągłym kształtem. Skoro jednak wszyscy się nią posługują, to niech tak zostanie. Jesteśmy fanami pizzy, ale leniwymi, więc ominięcie zabawy z ciastem drożdżowym jest nam na rękę. A pizza na cieście francuskim bardzo nam smakuje. Każdy z nas robi ją trochę inaczej. Mariusz kładzie świeże pomidory, a mama nie sypie ziół. A ja robię ją tak:

Tarta a'la pizza

Co jest potrzebne?

  • ciasto francuskie (arkusz 275g to 6 takich kwadratów)
  • pomidor
  • ser żółty
  • ser wędzony (moja ulubiona rolada ustrzycka)
  • szynka
  • zioła prowansalskie
  • ewentualnie białko

Tarta a'la pizza

Co z tym zrobić?

Białkiem posmarować ciasto. A potem tylko poukładać wszystkie składniki i przykryć je żołtym serem i ziołami. Ja jem bez keczupu, jest niepotrzebny.

piątek, 01 kwietnia 2011

A właściwie nasza wersja przepisu na ciasto do pizzy. Bo kto i co na niej ułoży to już kwestia inwencji i smaku. Ja z mamą preferujemy pizzę z pieczarkami, szynką i żółtym serem. Mariusz nigdy nie kładzie szynki. Przepis on znalazł, ale nie pamiętam już gdzie i czy rzeczywiście dajemy składniki w takich proporcjach jak na początku. W każdym razie przygotowujemy z nich dwie duże i jedną średnią pizzę. Kiedyś koleżanka zdziwiła się, że potrafię zjeść sama całą, bo ona je tylko 1/4. Później okazało się, że jej pizza ma około 3cm grubości. Tak rozrośniętego ciasta nienawidzę, więc nasza pizza nie jest rozwałkowana nawet na 0,5cm.

Pizza

Co jest potrzebne?

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody (rozpuszczamy w niej troszkę cukru, żeby drożdże rosły szybciej)
  • 20g świeżych drożdży

Pizza

Co z tym zrobić?

Mąkę wsypać do miski i w środku kopca zrobić krater. Wlać do niego wodę i pokruszyć do niej drożdże. Sól i olej nasypać i wylać z dala od drożdży. A gdy już urosną ciasto zagnieść i odstawić, aż wyrośnie do pożądanych rozmiarów.

Jak piec?

Przez 15 minut, w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 20 marca 2011

Dziś kupiłam karbowaną blachę przeznaczoną do robienia tarty. Postanowiłam szybko ją wypróbować i na pierwszy ogień poszedł przepis z opakowania otrębów żytnich firmy Sante. Nie wiedziałam, że to takie pożywne danie! Spokojnie wystarczyłoby na cztery osoby, następnym razem zjemy je na obiad, bo na kolację tarta jest zbyt sycąca. Nie wierzyłam nigdy przepisom z opakowań, ale ten okazał się dobry. Może tylko zbyt mało słony.

Tarta z papryką i żółtym serem

Co jest potrzebne?

Ciasto:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • sól

Farsz:

  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g otrębów żytnich
  • 3 jajka
  • pół szklanki jogurtu
  • 150g żółtego sera
  • tymianek i bazylia
  • natka pietruszki do dekoracji

Tarta z papryką i żółtym serem

Co z tym zrobić?

Z mąki, masła i soli zagnieść ciasto. Wyłożyć na blasze i odłożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie usmażyć paprykę pokrojoną w paski, cebulę skrojoną w pióra i wyciśnięty czosnek. Doprawić przyprawami.

Ciasto podpiec w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto obsypać otrębami, a następnie wyłożyć na nie usmażone warzywa. Należy zalać je "miksturą" powstałą z jajek wymieszanych z jogurtem naturalnym. Na koniec posypać żółtym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez kolejne 20 minut. Dobrze smakuje z keczupem.

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!