Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Babki

środa, 12 października 2011

Proste ciasta zawsze chętniej wypróbowuję od skomplikowanych przekładańców. Tym razem smakiem przewodnim były orzechy, a samo ciasto to babka orzechowa od Judyty. Dostosowałam tylko do siebie dobór rodzaju orzeszków i ich proporcji.

Babka orzechowa

Co jest potrzebne?

  • kostka margaryny
  • 250g cukru (1 i 1/10 szklanki)
  • 350g mąki (2 szklanki)
  • szklanka mielonych orzechów (pół włoskie, pół laskowe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Babka orzechowa

Co z tym zrobić?

Margarynę należy utrzeć z cukrem, powoli dorzucając jajka. Dosypać mąkę i pozostałe składniki i ucierać aż do powstania gęstej masy.

Jak piec?

Pieczemy w keksówce (25x15) wyłożonej papierem. W temperaturze 180 stopni przez 1h i 10 minut, do suchego patyczka.

niedziela, 10 kwietnia 2011

Ostatnio w niedzielne wieczory nachodzi mnie ochota na upieczenie czegoś dobrego. Ochota jest, ale zapał mniejszy i szukam czegoś prostego. Tym razem upatrzyłam sobie u Majanki babkę mandarynkową. Nie jestem wielbicielką cytrusów, ale ich aromatu już tak, więc się skusiłam. Oj było warto. :)

Babka mandarynkowa

Co jest potrzebne?

  • 2 mandarynki (każdy ząbek na pół)
  • 250g margaryny
  • 200g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 100g mąki ziemniaczanej (dałam pół szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 120g cukru pudru (dałam szklankę)

Babka mandarynkowa

Co z tym zrobić?

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawać jajka, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pokrojone mandarynki dodać na końcu i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki.

Z soku jednej mandarynki i cukru pudru przygotować lukier, którym pokryje się później zimne ciasto.

Jak piec?

Keksówka 25x15cm, 180 stopni, 60 minut.

Tagi: mandarynka
22:16, pluskotka , Babki
Link Komentarze (10) »
niedziela, 27 marca 2011

Przepisów prostych ciąg dalszy. Siedziałam sama w domu i czułam, że muszę coś upiec. Przeglądając blog Adrijah natknęłam się na ciasto cytrynowe. Podobno jest teraz bardzo popularne, ale chyba coś mnie ominęło, bo tej fali nie zauważyłam. :)

Ciasto cytrynowe

Co jest potrzebne?

  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cytryna

Ciasto cytrynowe

Co z tym zrobić?

Skórkę z cytryny zetrzeć, z owocu wycisnąć sok i wymieszać ze sobą. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Dodać jedną szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie wlać sok z cytryny i wsypać pozostałą część mąki. Połączone składniki przełożyć do keksówki wyłożonej papierem.

Z cukru pudru i soku z połówki cytryny można przyrządzić lukier. Mi się bardzo spodobał, miał kwaskowy smak.

Jak piec?

W małej keksówce 30x10 (nasza 25x15), w temperaturze 180 stopni, przez 50 minut.

Tagi: cytryna
22:55, pluskotka , Babki
Link Komentarze (11) »
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!