Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Ciasta

poniedziałek, 16 lipca 2012

Ciasto mama przygotowywała w pośpiechu przed spodziewaną wizytą gości. Ale nie przewidziała, że w upalny dzień może mieć z nim problem. Galaretka zawarta w kremie okazała się mieć zbyt małą moc, aby nadać mu stabilności. Więc ciasto zostało docenione dopiero po nocy spędzonej w lodówce. Ono tam siedziało oczywiście. :) Dołączam je między innymi do akcji Jedzenie z muzyką w tle, dodając mu łatkę "Malinowego króla". Jest także elementem wspólnego gotowania z Pelą i Mirabelką.

Ciasto wiśniowe z malinami

Co jest potrzebne?

Ciasto:

  • 7 jajek
  • 7 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Krem:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 wiśniowe galaretki (te na 0,5l)
  • maliny

Ciasto wiśniowe z malinami

Co z tym zrobić?

Białka ubijamy i dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie wrzucamy żółtka. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W trakcie ubijania dodajemy olej. Upieczone ciasto trzeba przekroić w poprzek.

Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Gdy zaczną tężeć, miksujemy je z jogurtem i następnie mieszamy z owocami. Przekładamy biszkopt powstałym kremem i przechowujemy w lodówce.

Jak piec?

Biszkopt trzeba piec w dużej brytfannie w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

W wiśniowym sadzie - lato 2012   

19:57, pluskotka , Ciasta
Link Komentarze (11) »
niedziela, 01 lipca 2012

Nie jestem wielką amatorką truskawek. Z świeżych wybieram tylko dorodne, z mniej udanych robię koktajl z mlekiem. A czasem mama kusi się na zrobienie z nimi ciasta. Nie miałyśmy żadnego nieskomplikowanego przepisu pod ręką, więc znalazłam coś prostego u Doroty

Proste ciasto truskawkowe z migdałamiCo jest potrzebne?

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki
  • płatki migdałowe

Proste ciasto truskawkowe z migdałamiCo z tym zrobić?

Białka oddzielone od żółtek ubić na pianę, stopniowo dodając cukier. Po kolei dodawać żółtka i dalej miksując wlać olej. Na koniec wmieszać przesianą mąkę. Truskawki powtykać w ciasto i obsypać je płatkami migdałowymi.

Jak piec?

Piec w temperaturze 170 stopni przez minimum 45 minut. Piekłyśmy w mniejszej tortownicy.

Truskawki 2012 

sobota, 07 kwietnia 2012

Wreszcie zdecydowałam się przygotować mazurek. To ciasto jadłam może dwa razy w życiu, ale nigdy sama nie robiłam. Nie jest trudne, a już szczególnie w wersji z gotową masą krówkową. Przepis na kruchy spód zaczerpnęłam od Doroty. Miałam też plan zrobienia przepięknej dekoracji, bo jednak samo ciasto wyrafinowaniem nie powala. Jak widać nie spełniłam swojego zamierzenia. :)

Mazurek kajmakowy

Co jest potrzebne?

  • 350g mąki pszennej krupczatki
  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 1 łyżka śmietany (dałam 12%)
  • 2 żółtka
  • masa krówkowa (ok. 400g)
  • bakalie: śliwka, morela, żurawina, rodzynki, płatki migdałów i nieco wiórek kokosowych

Mazurek kajmakowy

Co z tym zrobić?

Składniki na ciasto zagnieść. Nie musiałam podsypywać zbyt dużo mąki, zaś ciasto wyszło bardzo miękkie. Najlepiej włożyć je do lodówki na godzinę albo dwie. Po tym czasie wyjąć, uszczknąć kawałek ciasta, a pozostałą część rozwałkować i ułożyć w brytfannie na papierze. Z wspomnianego kawałka można uturlać wałeczki, które trzeba ułożyć wokół ciasta. Po upieczeniu posmarować je masą krówkową i obficie obsypać bakaliami.

Mazurek kajmakowy

Jak piec?

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Użyłam brytfanki o wymiarach 40x23.

Wielkanocne Smaki 2

niedziela, 05 lutego 2012

Pleśniawka z reguły jest śliwkowa albo wiśniowa. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wrzucić do niej takie owoce, jakie się akurat posiada. Stąd często gości w niej jabłko albo brzoskwinia. Tym razem jabłuszko zostało poddane lekkiemu podrasowaniu, bowiem podsmażyłam je i dodałam galaretkę wiśniową. Czyli jednak wyszło standardowo, z wisienką. :)

A wpis ten dedykuję Gin, która coś ostatnio chyba straciła zapał do blogowania. Moja droga, wracaj do świata kulinarnej blogosfery. :)

Wiśniowa pleśniawka z pieczonym jabłkiem

Co jest potrzebne?

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 250g margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao

Pozostałe warstwy:

  • 1,75kg jabłek (7)
  • 1/3 szklanki cukru
  • galaretka wiśniowa (na 0,5l)
  • 4 białka + 1/2 szklanki cukru

Wiśniowa pleśniawka z pieczonym jabłkiem

Co z tym zrobić?

Zagnieść ciasto z podanych składników, z pominięciem kakao. Podzielić je na 3 części, z których jedna powinna być ciut większa niż pozostałe. Największą część rozwałkować i ułożyć w dużej brytfannie wyłożonej papierem. 

Jabłka obrać, pokroić drobno i przerzucić do garnka. Smażyć (można dolać odrobinę wody), aż jabłka się rozpadną. Wsypać cukier i na koniec suchą galaretkę.

Drugą część ciasta należy zagnieść z kakao i urywając drobne kawałki ciasta, zasypywać nimi jabłka. Białko ubić, pod koniec dosypując cukier i posmarować nim warstwę kakaową. Trzecią część ciasta również porwać na kawałki i obsypać nimi wierzch.

Jak piec?

W temperaturze 180 stopni przez 55 minut.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!