Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Ciasteczka

piątek, 30 grudnia 2011

Zaklinałam się, że kruche ciastka robić będę rzadko, bo równie rzadko wychodzą mi takie jak chce. Ale jest Russkaya, której przepisy długo chodzą mi po głowie, bo są zazwyczaj bardzo proste, a ich efekty kuszą wyglądem. I znów się poddałam i zrobiłam, a ślimaki wypełzły z mej kuchni nadzwyczaj szybko. Muszę też zauważyć, że proporcje były idealne, bo nie dosypałam nawet grama mąki, a to rzadko się zdarza.

Kruche ślimaki z marmoladą

Co jest potrzebne?

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 60g margaryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada różana

Kruche ślimaki z marmoladą

Co z tym zrobić?

Mieszamy mąką z solą, proszkiem i cukrem. Dodajemy pokrojoną, zimną margarynę i rozcieramy ją palcami. Dodajemy jajko, jogurt i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go marmoladą i zawijamy w rulon, który później kroimy nożem na małe roladki.

Jak piec?

Piec w temperaturze 180 stopni, do nabrania koloru. U mnie trwało to dość długo. Ciasteczka układamy na brytfannie wyłożonej papierem. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka tu i tam!

czwartek, 03 listopada 2011

Publikowałam już kiedyś przepis na rogaliki. Wtedy jednak nie były to te, które robimy najczęściej czyli zwyczajne, drożdżowe. Nadziewamy je zazwyczaj marmoladą i pałaszujemy gdy są jeszcze ciepłe. :)

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Co jest potrzebne?

  • 1kg mąki
  • 100g drożdży
  • 6 żółtek
  • 200g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • dowolna marmolada

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Co z tym zrobić?

Margarynę z cukrem rozpuścić w niecałej szklance mleka. Drożdże rozrobić z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i odrobiną mleka. Odstawić w ciepłe miejsce by zaczęły "działać". Do mąki dodać żółtka roztrzepane z niewielką ilością mleka i cukier waniliowy. Zagniatając dodawać rozpuszczoną margarynę i drożdże. Dobrze i długo wyrabiać, odstawić do ciepłego miejsca. Następnie podzielić ciasto na kilka części, rozwałkowywać je na prostokąt i wycinać z niego trójkąty. Przy szerszym brzegu nakładać bryłkę marmolady i zawijać formując rogalik.

Jak piec?

Piec w temperaturze 175 stopni, aż do zarumienienia. Mniej więcej 20 minut.

 Faszerowany zawrót głowy

poniedziałek, 10 października 2011

W kuchni przeżywam wiele "pierwszych razów". Ostatnio na przykład zaskoczyła mnie obecność selera naciowego w najbliższym markecie. Albo udane pierwsze podejście do ciastek owsianych. Zaskoczyło, bo kruche przeważnie mi nie wychodzą. Ale te od Malwiny mają mnie w garści za aromat pomarańczy, której jako zwykłego owocu bardzo nie lubię. Na dobry początek zrobiłam je z połowy porcji, ale wkleję całe proporcje. Przepraszam za takie ciemne zdjęcia, ale czasem obawiam się, że potrawa nie dotrwa do rana. :)

Ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą

Co jest potrzebne?

  • 200g masła
  • szklanka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • szklanka suszonej żurawiny

Ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą

Co z tym zrobić?

Mąkę należy wymieszać z cynamonem, skórką i sodą. Masło ubić z cukrami na puszystą masę, następnie dodając po jednym jajku dalej ubijać. Wlać ekstrakty i wymieszać. Później dodajemy mąkę i miksujemy masę do połączenia składników. Na koniec wsypujemy płatki i żurawinę i dokładnie mieszamy. Masę odkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy z niej lekko spłaszczone, małe kulki i układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem.

Jak piec?

Piec przez około 15 minut w temperaturze ok. 175 stopni. Po wyjęciu poczekać chwilę, aby doszły do siebie i dopiero przekładać na talerz.

Ciasteczka tu i tam!

niedziela, 18 września 2011

Jak się narobiło cały garnczek Lemon curd, to trzeba pomysłowo je wykorzystać. Pomyślałam o zawinięciu go w ciasto francuskie i niemal tego samego dnia miałam wejście z bloga Zebry, która zrobiła właśnie takie zawijańce. Utwierdziło mnie to w słuszności tego pomysłu i pozawijałam sobie takie właśnie róże. Tak je nazwałam, bo po upieczeniu bardzo przypominają łebki tego kwiatu.

Cytrynowe róże

Co jest potrzebne?

  • arkusz ciasta francuskiego (275g)
  • kilka łyżek Lemon curd

Cytrynowe róże

Co z tym zrobić?

Rozsmarować Lemon curd na arkuszu i zwinąć go ciasno od strony szerszego brzegu. Następnie pokroić na krążki o grubości ok. 1,5cm. Będą wyglądać dość pokracznie, ale podczas pieczenia zrobią się o wiele ładniejsze. :)

Jak piec?

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Różnorodnie w kuchni Ciasteczka tu i tam!

Tagi: cytryna
13:33, pluskotka , Ciasteczka
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!