Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Pierniki

poniedziałek, 26 grudnia 2011

Piernik upiec powinnam już w poniedziałek tydzień temu, ale w tym roku nasze święta są na wariackich papierach i zrobiłam to dopiero w piątek. Piernik na szczęście jest przepyszny, mimo że machnęłam się w proporcjach. Napoczęliśmy tylko jeden, a pozostałe trzy części będą mogły troszkę dłużej poleżakować.

Piernik staropolski cz. 2

Co jest potrzebne?

  • leżakujące od miesiąca ciasto
  • 800g powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa
  • ewentualnie coś do dekoracji

Co z tym zrobić?

Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować i ułożyć na papierze w brytfance o wymiarach 40x23.

Piernik staropolski cz. 2

Jak piec?

Każdą część piernika pieczemy około 25 minut. Gdy ostygną przekładamy je powidłami śliwkowymi. Następnie przykrywamy i obciążamy na chociaż 3 dni. Nasze ciasto pokroiłyśmy w poprzek i uzyskałyśmy cztery małe pierniki.

sobota, 10 grudnia 2011

Możecie mówić, że jestem popierniczona, ale to już czwarte pierniki w tym roku. I czwarte w moim życiu. Pierniczki są pyszne - choć zaświadczyć mogę tylko za moment po wyjęciu ich z piekarnika i polukrowaniu. Za efekt świąteczny nie odpowiadam, no chyba, że po świętach. Przepis jest ok, tylko autorowi z BBC GoodFood popierniczyła się ilość mąki i czas pieczenia. No ale jak są pierniki, musi być popierniczenie.

Pierniki Lebkuchen

Co jest potrzebne?

  • 500g mąki
  • 85g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • 200ml miodu
  • 85g masła
  • skórka z 1 cytryny

Pierniki Lebkuchen Pierniki Lebkuchen

Co z tym zrobić?

Suche składniki wymieszać w misce. Masło roztopić z miodem. Gdy będzie stygnąć, można zetrzeć cytrynę na drobnej tarce i wsypać do suchych składników. Roztopione masło wlać do miski i wyrobić ciasto. Rozwałkowywać dość grubo, na co najmniej 0,5cm i wykrawać. Lukier przygotowałam z ciepłej wody i cukru pudru.

Pierniki Lebkuchen

Jak piec?

Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 12 minut.

P.S. Przepraszam za nieciekawy wygląd mojej rączki na zdjęciu, ale to są właśnie spracowane ręce blogerki kulinarnej. :P

 Ciasteczka tu i tam!

środa, 07 grudnia 2011

Wczorajszy wieczór poświęciłam pierniczeniu, robiłam dwa rodzaje pierników. Na szczęście ciasto na te pierniki zrobiłam już w poniedziałek i wczoraj tylko wykrajałam je i piekłam. Przepis zaczerpnęłam od Milk Chocolate. Tej samej, od której kiedyś wzięłam przepis na ciasto cytrynowe i przesadziłam z ilością soku. :)

Pierniki

Co jest potrzebne?

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek masła
  • 0,5 szklanki cukru (trzcinowy+puder)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (Kotanyi to mój faworyt)
  • 1 łyżeczka kakao

Pierniki Pierniki

Co z tym zrobić?

Składniki zagnieść na ciasto, aż będzie elastyczne. Wałkować cienko (ok. 3mm) i wycinać co dusza zapragnie. Ja swoje ciasto schowałam na noc do lodówki i nie ucierpiało z tego powodu. :)

Pierniki

Jak piec?

Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. W moim piekarniku wystarczyło 8 minut.

 Ciasteczka tu i tam!

Tagi: miód
17:53, pluskotka , Pierniki
Link Komentarze (7) »
wtorek, 06 grudnia 2011

Nie mogłam sobie odmówić ogólno-blogowego pierniczenia. Zaczęłam po staropolsku i skorzystałam z przepisu Apolki. Ugniatanie tego gniota to rzecz bardzo męcząca, ale czego się nie robi dla świątecznej atmosfery. Ciasto przygotowałam już 22 listopada, bo powinno odleżakować swoje w  chłodnym miejscu. Siedzi więc w emaliowanym garnku, zawinięty w reklamówkę i już się tak nie uśmiecha jak na zdjęciu niżej. :)

Piernik staropolski cz. 1

Co jest potrzebne?

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1,5 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 przyprawy do piernika (różnych firm)

Co z tym zrobić?

Miód, cukier i masło podgrzać, a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać pozostałe składniki, pamiętając o tym, by sodę rozpuścić w mleku. Ciasto zagnieść i wyrobić porządnie, a następnie umieścić w kamionkowym lub emaliowanym garnku i odstawić w chłodne miejsce.



Tagi: miód
14:12, pluskotka , Pierniki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!