Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Zapiekanki

czwartek, 20 lutego 2014

Na pomysł zrobienia tej zapiekanki wpadłyśmy wraz z mamą w drodze z zakupów. W lodówce powoli do ucieczki zbierały się brokuły, więc coś trzeba było z nimi zrobić. Dobre coś nam z tego wyszło. :)

Makaronowa zapiekanka z brokułami i kurczakiem

Co jest potrzebne?

Kurczak w marynacie:

  • duża pierś kurczaka
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka bazylii, tymianku i oregano

Sos:

  • 2 jajka
  • 200ml śmietany
  • 100g drobno startego żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka

A ponadto:

  • 300g makaronu penne
  • 13 różyczek brokuła
  • 100g żółtego sera

Makaronowa zapiekanka z brokułami i kurczakiem

Co z tym zrobić?

Pierś kurczaka kroimy w kostkę i wymieszawszy w marynacie odstawiamy na krótki czas. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzamy i odstawiamy. Makaron także gotujemy, ale tylko al dente, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po wysmarowaniu naczynia masłem, wrzucamy do niego przygotowanie wcześniej składniki i mieszamy je delikatnie ze sobą. Zalewamy sosem i zasypujemy startym na dużych oczkach serem.

Jak piec?

Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekać pod przykryciem.

czwartek, 09 maja 2013

Zapiekanka jest banalnie prosta, bo sama wpadłam na pomysł jej zrobienia. A wiadomo, że moja leniwa dusza lubi nieskomplikowane gotowanie. :) Składniki należą do tych, które praktycznie zawsze trzymamy na zapas w lodówce. I ma jeszcze jedną zaletę - smakuje moim najbliższym. :)

Ziemniaczana zapiekanka z miesem i pomidorami

Co jest potrzebne?

  • 3 średnie ziemniaki
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka siekanej pepperoni
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • puszka pomidorów (400g)
  • 200g żółtego sera
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku

Ziemniaczana zapiekanka z miesem mielonym

Co z tym zrobić?

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Najlepiej do miękkości, bo w piekarniku niewiele już zmiękną. W tym czasie cebulę podsmażyć z mięsem. Następnie dorzucić pomidory i doprawić. Ser zetrzeć na tarce. Układać w naczyniu według schematu: ziemniaki - ser - mięso - ser i tak aż do wykorzystania farszu i ziemniaków.

Jak piec?

W temperaturze ok. 200 stopni przez maksymalnie 30 minut.



wtorek, 13 listopada 2012

To moje drugie podejście do lasagne. Długo jej nie powtarzałam wymawiając się brakiem prostokątnego naczynia. Gdy je wreszcie kupiłam, to i tak upiekłam ją w blaszanej brytfance. Taka jestem pokrętna. :) Ale po tym jak mój Kuba poczęstował mnie swoją wersją, zdecydowałam, że muszę w końcu do czegoś wykorzystać napoczęte pudełko makaronu. Rodzinie smakowała, załapał się nawet wujek i moja chęć do gotowania nieco odżyła.

Lasagne

Co jest potrzebne?

  • 350g mięsa mielonego (lepiej nieco więcej)
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz i sól
  • ok. 8 płatów makaronu
  • 250g mozzarelli
  • 200g żółtego sera

Sos:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Lasagne

Co z tym zrobić?

Cebulę skroić w krótkie pióra, marchewkę w drobną kostkę i wrzucić razem na patelnię. Następnie dodać mięso i gdy się podsmaży, wrzucić pomidory i doprawić. Smażyć, aż farsz zrobi się gęsty. Makaron rozdzieliłam na trzy warstwy. Na pierwszej ułożyłam mięso, na nim połowę pokrojonej w plasterki mozzarelli i 1/3 startego sera. Zalałam połową przygotowanego sosu i powtórzyłam układ składników, także zalewając je sosem. Na koniec przykryłam je makaronem i zasypałam żółtym serem. Zawsze po wierzchu sypię też nieco ostrej papryki.

sobota, 17 grudnia 2011

To pierwsza lasagne w moim życiu. Pierwsza i ostatnia, choć tylko na pewien czas. Ale nie dlatego, że była niedobra, o nie! Przepis Mirabelki jest bardzo pyszny, choć dla mnie nieco za pomidorowy. Bratu smakowała bardzo, więc się wyrównuje. Ostatnia dlatego, że nie mam nerw do łamania prostokątnych płatów w kształt owalu. Będą więc czekać, aż kupię prostokątne naczynie żaroodporne. Zdjęcia paskudne, ale przynajmniej wiecie czego się spodziewać na talerzu. :)

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Co jest potrzebne?

  • ok. 8 płatów lasagne
  • 200g szpinaku w liściach
  • 1 ząbek czosnku
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/3 szklanki soku pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100g żółtego sera
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Co z tym zrobić?

Cebulę i czosnek pokroić drobno i połowę zesmażyć na patelni. Wrzucić na nią szpinak, zalać go odrobiną wody i przykryć by się rozmroził. Następnie odkryć pokrywkę by odparował i doprawić go. Na drugiej patelni zeszklić resztę cebuli i czosnku, a potem dodać mięso. Gdy już się lekko podsmaży, dodajemy pomidory i sok, a także zioła. Smażymy, aż mięso uzyska w miarę stałą konsystencję. Doprawiamy.

Sos przygotowujemy roztapiając w rondelku masło, dodając mąkę i mieszając, lekko przysmażamy. Dodajemy mleko i zagotowujemy. Doprawiamy.

Naczynie smarujemy masłem. Dno pokrywamy makaronem. Na przemian układamy szpinak, sos i makaron, następnie mięso, sos i makaron. Aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien znaleźć się makaron i starty żółty ser.

Jak piec?

W temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.

 
1 , 2 , 3
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!