Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.

Przetwory

niedziela, 13 stycznia 2013

Mariusz, mój brat, też potrafi zrobić coś dobrego w kuchni. Obiadu nie ugotuje, ciasta nie upiecze, ale ma rękę do małych form kulinarnych. Właśnie wyprodukował masło orzechowe. Próbuje też pianek Marshmallow, a ja czekam na idealne, żeby je tu wkleić. :)

Masło orzechowe

Co jest potrzebne?

  • 1,5 szklanki obranych orzechów ziemnych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru

Masło orzechowe

Co z tym zrobić?

Orzeszki prażymy na patelni, aż uzyskają lekko brązowy kolor. Następnie mielimy je w młynku, a później blenderem z dodatkiem soli i cukru.

Domowy Wyrób

czwartek, 27 września 2012

To jeden z moich ulubionych dżemów. Generalnie za dżemami nie przepadam, chyba że mają jakieś ciekawsze smaki. Z tych prostszych właśnie jabłkowy smakuje mi najbardziej. Mniej pasowało mi obieranie góry jabłek, bo oprócz tych przeznaczonych na dżem, dużą część starłyśmy do słoików na masę do szarlotki.

Dżem jabłkowy

Co jest potrzebne?

  • 3kg jabłek (u nas antonówki)
  • 1kg cukru

Dżem jabłkowy

Co z tym zrobić?

Jabłka obrać i pokroić w drobne cząstki. Przełożyć je do garnka i zasypać cukrem. Zostawiłyśmy je w takiej postaci na całą noc. Następnie pozostaje już tylko najbardziej niewdzięczna część robienia dżemu, czyli smażenie i ciągłe mieszanie. Robimy to aż do momentu, gdy jabłka rozpadną się całkowicie.

Mama (bo to ona robiła dżem) nie gotuje słoików, a po prostu przekłada do nich gorący dżem i odstawia. A! Muszę jeszcze zaznaczyć, że dżem jest dosyć słodki. :)

Domowy Wyrób Konfitury Słodkie jabłuszka 

Tagi: jabłko
20:43, pluskotka , Przetwory
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 24 października 2011

To mój pierwszy dżem! Stałam dzielnie nad nim i mieszałam modląc się, żeby wyszedł. I w zasadzie udało się. Choć ten, którym częstowała mnie współlokatorka Bożena, był jednak lepszy. :) Mój zrobiłam na bazie przepisu Viridianki i jednak troszkę wątpliwości mi przysporzył. Przede wszystkim smakiem cytryny, której dodałam chyba jednak zbyt dużo. Teraz dżem już się trochę przegryzł i nie jest na szczęście tak wyczuwalna. Pomijam już to, że zapomniałam o imbirze, ale może to lepiej tak przy pierwszym podejściu. Zastanowiłabym się za to nad obróbką skórki pomarańczowej, ale o tym niżej.

Dżem dyniowo-pomarańczowy

 Co jest potrzebne?

  • 1,5kg dyni
  • 4 pomarańcze
  • sok z 1-2 cytryn
  • 0,4 - 0,5kg cukru (dozować powoli)

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Co z tym zrobić?

Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę powinno się obrać i porwać na cząstki, pozbywszy się białej skórki. Potrzebna jest także skórka pomarańczy pokrojona w paseczki, którą ja skrajałam z obierków, a na koniec i tak wrzuciłam w młynek do kawy. Teraz natomiast starłabym ją na drobnej tarce, mniej kłopotu wtedy bym z nią miała. Dynię wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Lepiej pierw wsypać go mniej, a potem dosypywać, żeby dżem nie okazał się za słodki. Gotujemy bez przykrycia. Gdy dynia się nieco rozgotuje, można wrzucić cząstki pomarańczy. Wtedy można zalać w osobnym rondelku skórkę pomarańczy pół szklanki wody i 2 łyżkami cukru. Jako, że moje skórki były ogromne, zostawiłam powstały syrop do przestudzenia na następny dzień. Gotowałam owoce jeszcze kilka minut i poszłam spać. Następnego dnia dynię i pomarańcze, prawie już zanikłe, potraktowałam blenderem, aby dżem był bardziej jednolity. Skórkę zmieliłam w młynku, a syrop wlałam do dżemu, co następnie uczyniłam też ze zmiksowaną skórką. Wcisnęłam także sok z dwóch cytryn, ale radzę pierw spróbować dżem po dodaniu jednej z nich. Potem mieszając już tylko obserwowałam jak dżem gęstnieje. Następie wlałam go w słoiczki i postawiłam do góry dnem.

 Domowy wyrób

poniedziałek, 12 września 2011

Mam już za sobą melon curd, więc nie mogłam nie zrobić jego bardziej znanej wersji z cytryną. Przepis pożyczyłam od Majany. Muszę przyznać, że curd z melona był bardziej gęsty. I nie wiem czy bardziej smakuje mi łagodny melonowy czy kwaśny cytrynowy. :)

Lemon curd

Co jest potrzebne?

  • sok i skórka z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g cukru (prawie cała szklanka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (chyba lepiej ze dwie dać)
  • 1 łyżka oliwy (u mnie olej)

Lemon curd

Co z tym zrobić?

Wszystkie składniki prócz oleju wymieszać i zagotować przez dwie minuty, cały czas mieszając. Dodać olej i pogotować aż zgęstnieje. Ostudzić i schować do lodówki, w której może stać do tygodnia.

Domowy wyrób

Tagi: cytryna
12:24, pluskotka , Przetwory
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!