Kuchenne wprawki Pauli, której często towarzyszy mama, brat bądź Jakub.
wtorek, 25 października 2016

Mąż zaserwował mi dziś na obiad przepyszną rybę. Dla mnie każda forma jej przygotowania jest dobra, jeśli tylko nie zostaje użyta panierka. A chyba nawet lepsza od samej ryby jest surówka. :)

Dorsz w zielonym pesto

Co jest potrzebne?

Pesto:

  • 1/2 krzaczka bazylii
  • 50g orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Ryba:

  • 4 średnie filety z dorsza (~500g)
  • pesto

Sałatka:

  • średnie jabłko
  • 1/2 pora
  • 1/2 małej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • pesto

Co z tym zrobić?

Obrywamy listki bazylii i płuczemy je. Wrzucamy do pojemniczka, dodajemy orzechy nerkowca, czosnek i przyprawy oraz oliwę, a następnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Rybę płuczemy i obsuszoną smarujemy pesto od wierzchu. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Obieramy jabłko i ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Pora kroimy w półplasterki, łączymy z jabłkiem i mieszamy z pesto dodając 2 łyżeczki cukru.

| < Październik 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Kilka słów o mnie:
Kuchennie:
Zielnik Kuchenny
Tagi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Polskie Blogi Kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Akcja: Nie kradnij zdjęć!